Rijeka 2020 i HNK Rijeka

21.12.2018.

Nogomet i kultura: Rijeka kroz program "One City: One Goal" spaja naizgled nespojivo

Autor: Smiljana Radović Lagator

Program „One City: One Goal“, za koji je danas u Salonu Grada Rijeke potpisan sporazum između HNK Rijeke, društva Rijeka 2020 i Grada Rijeke, u Rijeku će dovesti juniorske ekipe nogometnih klubova iz gradova dosadašnjih europskih prijestolnica čiji će se nogometni susreti odvijati na stadionima na Kantridi i Rujevici. “One City: One Goal/Jedan grad: jedan cilj” spaja kulturu i nogomet i šalje poruku zajedništva i solidarnosti, poruku da je moguće graditi identitet grada spajajući tek naizgled - nespojivo.

Program „One City: One Goal“, za koji su danas u Salonu Grada Rijeke potpisan sporazum između NK Rijeke, društva Rijeka 2020 i Grada Rijeke, u Rijeku će dovesti juniorske ekipe nogometnih klubova iz gradova dosadašnjih europskih prijestolnica čiji će se nogometni susreti odvijati na stadionima na Kantridi i Rujevici. “One City: One Goal/Jedan grad: jedan cilj” spaja kulturu i nogomet i šalje poruku zajedništva i solidarnosti, poruku da je moguće graditi identitet grada spajajući tek naizgled - nespojivo.

Sporazum su potpisali direktorica društva Rijeka 2020 koje provodi projekt Europske prijestolnice kulture Emina Višnić, predsjednik Uprave HNK Rijeka Damir Mišković i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Zahvalivši se HNK Rijeci što su prepoznali vrijednost programa ”One City One Goal”, gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako ova partnerska suradnja donosi nesvakidašnji spoj nogometa i kulture.
„Veseli me što se naša suradnja, koja traje već duži niz godina, ovim ugovorom proširuje na aktivnosti koje se na prvi pogled ne bi mogle vezati uz sport, pogotovo nogomet. No, stalno naglašavamo kako je projekt EPK nešto puno šire od kulture u užem smislu riječi i da taj projekt može uspjeti samo ako šira zajednica, građani, klubovi, sve ono što čini jedan grad živi s tim projektom i prepoznaje se u njemu,“ kazao je Vojko Obersnel, dodavši kako je Grad Rijeka u NK Rijeci našao odličnog partnera, pa tako riječki prvoligaši na svojim dresovima nose i logo Europske prijestolnice kulture.

HNK Rijeka i RIJEKA 2020 predstavili su na svečanoj priredbi “Noć HNK Rijeka – Zajedno smo Rijeka” u ponedjeljak 10. prosinca buduće programsko partnerstvo. U sklopu projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, zajedno će provesti partnerski program “One City: One Goal/ Jedan grad: jedan cilj”. Foto: http://rijeka2020.euDirektorica društva Rijeka 2020 Emina Višnić kazala je kako je iznimno zadovoljna i ponosna što je HNK Rijeka, kao jedno od ključnih identitetskih mjesta Rijeke, prihvatio uključivanje u projekt EPK, kojim će, izrazila je uvjerenje, Riječani također ponositi.
„Uvjereni smo kako će kroz ovaj program napraviti puno ne samo za sport i kulturu, već i za cijeli grad u smislu njegove međunarodne promocije te povezanost profesionalaca u sportu i kulturi, ali i samih građana,“ kazala je direktorica Višnić.

Ponos što imaju priliku sudjelovati u projektu izrazio je i predsjednik Uprave HNK Rijeka Mišković. „Rijeka kao klub i Rijeka kao grad su jedno tijelo i svi zajednički moramo napraviti nešto za boljitak Rijeke, a s ovakvim programom, u sklopu kojeg će Rijeku gledati ili posjetiti puno ljudi, možemo napraviti dugoročnu promociju grada, kako kulture i sporta, tako i svih drugih događanja,“ kazao je Damir Mišković.

U prvom redu, program ”One City One Goal” u Rijeku će dovesti juniorske ekipe nogometnih klubova iz gradova dosadašnjih europskih prijestolnica, među kojima je i, primjerice Liverpool, čiji će se nogometni susreti odvijati na stadionima na Kantridi i Rujevici. U ovom svom dijelu program se naslanja na najdugovječnije europsko juniorsko nogometno natjecanje – Kvarnersku rivijeru, koja će u 2020. godini uključiti i ženski nogomet.

No program donosi i puno više od toga pa je tako u planu glazbeni festival nogometnih navijačkih pjesama, festival nogometnih filmova, festival kratkih priča sportske tematike te međunarodna konferencija o ulozi nogometa u društvenim promjenama. Održavat će se brojne radionice sportske tematike i predstaviti digitalna arhiva nogometne povijesti. 

Većina tih planiranih aktivnosti odvijat će se na stadionu na Kantridi, smještenom pod legendarnim stijenama uz morsku obalu koji je ne bez razloga proglašen jednim od najljepših na svijetu u izboru CNN-a. Dio priredbi planiran je na novom stadionu Rujevica i na drugim lokacijama u gradu u želji da se sport približi kulturnim institucijama, odnosno kultura sportskim borilištima.

Događaju su prisustvovali Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, Irena Kregar Šegota, direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva Rijeke 2020, Luka Ivančić, generalni direktor NK Rijeka, Dean Šćulac, član Uprave HNK Rijeka i Lela Vujanić, voditeljica programskog pravca Kuhinja projekta Europske prijestolnice kulture.