"Praznik za Riječku književnost"

25.01.2013.

"Noć velikog čitanja" promijenila percepciju riječke književne scene

Autor: Damir Jevtić

Jadikovke o tome kako Riječani ne dolaze na književna zbivanja, nakon nastupa skupine Ri Lit u prepunoj Filodrammatici nemaju više nikakvog smisla, a tobožnja nezainteresiranost publike više ne može služiti kao isprika organizatorima. Između 150 i 200 posjetitelja natiskalo se unutar i ispred dvorane, kako bi prisustvovalo književnom spektaklu kakav se u Rijeci dugo nije vidio.

Noć velikog čitanja - Ri Lit / 24.01.2013.

Tea Tulić, Vlado Simcich Vava, Alen Kapidžić, Enver Krivac, Moris Mateljan, Bojan Mušćet, Milan Zagorac, Zoran Žmirić i Zoran Krušvar uspjeli su u svojoj namjeri reafirmacije riječkih beletrističkih vrijednosti. Vlado Simcich Vava bio je glavna pokretačka snaga u organizaciji ovog projekta te ima puno pravo ponositi se, jer je "Noć velikog čitanja" zahvaljujući profesionalnosti pristupa privukla šest do sedam puta više publike nego što se može vidjeti na prosječnim književnim zbivanjima u Rijeci. Istina, u ovom slučaju nije se radilo o prosječnim književnicima, obzirom da su pisci okupljeni oko imena Ri Lit dobitnici čitavog niza nagrada i priznanja za svoje stvaralaštvo te predstavljaju "prvu ligu" riječke književnosti.  

Noć velikog čitanja - Ri Lit / 24.01.2013.Publika je mogla čuti priče koje obrađuju širok raspon tema i motiva te spadaju u različite žanrove. Od intimnih obiteljskih drama, preko socijalnih tema iz hrvatske svakodnevice, do britkog humora, pisci iz Ri Lita predstavili su šaroliku paletu priča u kojoj je svatko mogao naći ponešto za sebe.

Događanje koje je Enver Krivac adekvatno nazvao "praznikom za hrvatsku, odnosno riječku književnost" nedvojbeno je postavilo visoke standarde koje neće biti jednostavno nadmašiti. S druge strane, jasno se pokazalo da u Rijeci ipak postoji interes za književnost i književna zbivanja te da nema razloga da se slična zbivanja ne organiziraju i u budućnosti. Od skupine Ri Lit se to svakako očekuje, kako u Rijeci, tako i u ostatku države.

Što je za našu kameru izjavio Simcich te kakve su bile reakcije publike, pogledajte u prilogu.