VIDEO

02.02.2019.

Noć muzeja u Rijeci u duhu inovacija i digitalne budućnosti

Autor: Sanja Kapidžić

U Rijeci se u petak, 1. veljače, održalo 14. izdanje manifestacije Noć muzeja, kojoj su se, kao i ranijih godina, pridružili i riječki muzeji. Tema ovogodišnjeg izdanja je “Muzeji - inovacije i digitalna budućnost”, a odnosi se na primjenu digitalnih tehnologija za preglede, pretraživanje i sagledavanje različitih muzejskih sadržaja kao i dostupnost tog sadržaja velikom broju korisnika.

U Riejci se u petak, 1. veljače, održalo se 14. izdanje manifestacije Noć muzeja, kojoj su se, kao i ranijih godina, pridružili i riječki muzeji. Tema ovogodišnjeg izdanja je “Muzeji - inovacije i digitalna budućnost”, a odnosi se na primjenu digitalnih tehnologija za preglede, pretraživanje i sagledavanje različitih muzejskih sadržaja kao i dostupnost tog sadržaja velikom broju korisnika.

Za Noć muzeja u Malom salonu otvorena je izložba "Hommage crtežu", na kojoj je predstavljen izbor crteža iz zbirke Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, koji je za tu prigodu predstavio i svoj online katalog zbirki grafika, slika, fotografija, plakata, skulptura i crteža na tabletima u galeriji, kako bi popularizirao ovaj servis. U sjedištu MMSU-a posjetitelji su mogli razgledati međunarodnu izložbu "Bijeg" te izložbu Đorđa Jandrića "Hrpa Anastazija".

U Riejci se u petak, 1. veljače, održalo se 14. izdanje manifestacije Noć muzeja, kojoj su se, kao i ranijih godina, pridružili i riječki muzeji. Tema ovogodišnjeg izdanja je “Muzeji - inovacije i digitalna budućnost”, a odnosi se na primjenu digitalnih tehnologija za preglede, pretraživanje i sagledavanje različitih muzejskih sadržaja kao i dostupnost tog sadržaja velikom broju korisnika. Pomorski i povijesni muzej je priredio predavanja i predstavljanja o korištenju IT tehnologija u očuvanju kulturne baštine te o odnosu muzeja i njihove građe i suvremenih tehnologija i tehnika.

Djelatnici Prirodoslovnog muzeja su posjetiteljima predstavljali nove ideje i smjernice razvoja zbirki, stručnih i znanstvenih istraživanja te pokazali kako će izgledati novi stalni postavi u Rijeci te Brodu na Kupi. Pomoću video materijala, predstavljeni su tehnološki pomaci i inovacije u tom muzeju od osnutka do danas.

Muzej grada Rijeke otvorio je svoju tekuću izložbu likovnog umjetnika Maura Stipanova, a mogla se pogledati i metalna tuba - vremenska kapsula ugrađena u zgradu HNK Ivana pl. Zajca prilikom izgradnje 1885. godine. U njoj su se nalazili planovi izgradnje i drugi dokumenti iz tog vremena.

Osim izložaba, riječki muzeji za građane su priredili i niz radionica te glazbeni program.