Otvoren Make a Move Lab u Rijeci

11.09.2019.

Nezavisni kazališni umjetnici pred riječkom publikom na nesvakidašnjim lokacijama

U RiHubu jučer je otvoren umjetnički inkubator Make a Move Lab u Rijeci – "Kazališne prakse na specifičnim lokacijama i publika", namijenjen izvaninstitucionalnim i nezavisnim kazališnim umjetnicima, koji je dio projekta Rijeka 2002 – Europska prijestolnica kulture. Lab u Rijeci održava se od 10. do 19. rujna u organizaciji riječke umjetničke organizacije Kreativni laboratorij Krila.

U RiHubu jučer je otvoren Make a Move Lab u Rijeci –
Foto: KRILA, press

Lab u Rijeci predstavlja drugi od ukupno tri Laba (Galway, Rijeka i Targu-Mures) koji zajedno čine projekt Make a Move - umjetnički inkubator za suvremeno europsko neinstitucionalno kazalište.

Cilj mu je istraživati i razvijati inovativnu stvaralačku radnu sredinu i uvjete u kojima će male nezavisne organizacije i slobodni umjetnici prvenstveno iz područja suvremenog i fizičkog kazališta moći razvijati svoje umjetničke i profesionalne vještine, kao i svoje produkcijske prijedloge od faze kreativne ideje do faze završne kazališne produkcije.

Razvoj publike

Osim umjetničkog aspekta, Lab u Rijeci je fokusiran i na povećanje konkurentnosti umjetnika u  izradi učinkovitog i konkurentnog prijedloga za prikupljanje bespovratnih sredstava kao i na suočavanje sa financijskim i upravljačkim izazovima nakon uspješne prijave za financijsku potporu.

U RiHubu jučer je otvoren Make a Move Lab u Rijeci – Cijeli Lab će se razvijati pod mentorstvom međunarodnih stručnjaka u području poduzetništva u kulturi i u suradnji s međunarodnim i lokalnim umjetničkim suradnicima, a u njemu će sudjelovati deset međunarodnih te deset lokalnih i regionalnih umjetnika iz devet europskih zemalja (Austrije, Francuske, Hrvatske, Irske, Poljske, Portugala, Slovenije, Srbije i Španjolske). Sastavljen je od dva modula kroz koja se prožima element razvoja publike. Umjetnički modul će se fokusirati na razmjenu različitih suvremenih izvedbenih praksi i pristupa u kontekstu kazališnih praksi na specifičnim lokacijama, dok će poslovni modul proširiti temu prikupljanja sredstava pokrenutu tijekom Laba u Galwayu. Make a Move je uvod u širi projekt " Unreal Cities“ koji će se u 2020. godini održati kao dio programskog pravca Kuhinja različitosti projekta Europske prijestolnice kulture.

Javne izvedbe

Tijekom Laba u Rijeci umjetnici će razvijati svoje ideje u izvedbene radove koje će riječka publika moći pogledati 17. rujna u 19 sati u obliku prezentacija radova u nastajanju na ulicama i u izlozima robne kuće Varteks, krovu Robne kuće Ri, te u Teatru Fenice - Opera.

Lab u Rijeci okupit će deset međunarodnih i deset lokalnih i regionalnih umjetnika iz devet europskih zemalja

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, pročelnik gradskog Odjela za kulturu, Ivan Šarar, dao je veliku podršku samome projektu i umjetničkoj organizaciji KRILA koja su vodeći partner ovog međunarodnog projekta, te organizator Laba u Rijeci. Šarar je istaknuo kako je Ivana Peranić, umjetnička direktorica KRILA, jedna od zaslužnih osoba za stvaranje “super pozicije” grada Rijeke u stvaranju odnosa s jakim umjetničkim centrima Europe, kao što su Barcelona, Oslo i tako dalje.

Projekt sufinancira Europska komisija u sklopu programa Kreativna Europa, a financijski ga podržavaju i mnogi drugi: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Zaklada “Kultura nova”, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Austrijski kulturni forum Zagreb te Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske u Zagrebu.

Sudionici

Rezidencijalni umjetnici: Julianna Bloodgood (Wrocław), Miguel Bonneville (Teatro Do Silencio, Lisbon), Anne Corte (Pariz), Joannes Lederhaas (Workinglifebalance Ltd., Graz), James Riordan (Galway), Rodrigo Pardo (Marseille), Nicole Pschetz (Poulpe Electrique, Arcueil), Dmitri Rekatchevski (Pariz), Sanna Karoliina Toivanen (ToTum TeaTre, Barcelona), Janaina Tupan (Platform 88, Montpellier).

Lokalni i regionalni umjetnici: Sendi Bakotić (Rijeka), Andrea Crnković (Rijeka), Maja Kalafatić (Celje/Beograd), Nika Korenjak (Ljubljana/Zagreb), Iva Korbar (Zagreb), Maja Kovač (Zagreb), Frane Meden (Pula), Uroš Mladenović (Novi Sad), Kristina Paunovski (Rijeka), Miljena Vučković (Novi Sad).