Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja

15.01.2020.

"Nevidljive granice": Otvara se prva izložba Građanskog muzejskog vijeća

Autor: HINA .hr

Izložba "Nevidljive granice", nastala u suradnji Građanskoga muzejskog vijeća i Pomorskoga i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci, bit će otvorena 15. siječnja u tom muzeju, a predstavit će rezultate rada članova pet udruga u modelu sudioničkog upravljanja u kulturi, najavljeno je na konferenciji za medije.

Izložba "Nevidljive granice", nastala u suradnji Građanskoga muzejskog vijeća i Pomorskoga i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci, bit će otvorena 15. siječnja u tom muzeju, a predstavit će rezultate rada članova pet udruga u modelu sudioničkog upravljanja u kulturi, najavljeno je na konferenciji za medije. / Foto: PPMH
Foto: press, PPMH

Ravnateljica Pomorskoga i povijesnog muzeja Nikolina Radić Štivić istaknula je na konferenciji  za novinare da je izložba dio šireg projekta Muzeja budućnosti u kojem je utemeljeno Građansko muzejsko vijeće kao način sudjelovanja građana u radu muzeja.

 "Muzeji danas više ne mogu biti samo mjesta čuvanja baštine, nego i aktivni članovi društva, moraju propitivati teme oko nas i odgovorno djelovati radi poboljšanja društva", rekla je.

Sudionički programi

Ova izložba nema kustosa ili jednog ili dvoje autora, nego su autori članovi udruga, sudionica u projektu Muzeju budućnosti, rekla je Radić Štivić i dodala da je izložba dio pretprograma Rijeka 2020 - EPK i najava središnje izložbe Pomorskoga i povijesnog muzeja u godini EPK "Granice - između reda i kaosa", koja se otvara u svibnju.

Marija Katalinić, voditeljica sudioničkih programa Rijeka 2020. napomenula je da Grad Rijeka prednjači sa sudioničkim programima u kulturi što znači da Grad prepoznaje zajednicu kao partnera u kreiranju i provođenju programa.

Viša kustosica muzeja Vana Gović je rekla da je Građansko muzejsko vijeće u proteklih godinu dana organiziralo desetak edukacija i radionica za članove udruga, da se utvrđuju programi njegova rada nakon službenog razdoblja u kojem su projekti financirani novcem iz EU te da se surađuje na definiranju programa u kulturi.

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije kao osnivača Pomorskoga i povijesnog muzeja Sonja Šišić istaknula je vrijednost rada tog vijeća, dodajući kako vjeruje da će se i ubuduće u nekom obliku nastaviti aktivnosti.

Udruge

Na izložbi udruge partneri projekta, ekološka udruga Žmergo, Kreativni kolektiv Kombinat, Centar za poticanje darovitosti, Udruga slijepih Primorsko-goranske županije i Matica umirovljenika Rijeke, problematiziraju svoje djelovanje i preokupacije svojih članova.

Govore o problematici s kojom se susreću u svakidašnjem radu, o statusu umirovljenika te o razlozima njihove nedostatne uključenosti u život zajednice, otvaraju temu integracije slijepih i slabovidnih osoba u društvu, progovaraju o otežanim uvjetima rada kojima je izložen izrazito propulzivni sektor gospodarstva – kreativne industrije i o načinima prepoznavanja darovite djece i rada s njima te o negativnom djelovanju čovjeka na prirodni svijet.

Helena Traub iz Udruge Žmergo, istakla je kako je izložba odlična prilika da druge udruge, ali i šira javnost steknu uvid u djelatnost Vijeća te se potencijalno uključe u njegov rad.

Također, Emil Mandarić iz Udruge slijepih Primorsko goranske županije naglasio je kako je izložba prilagođena osobama s oštećenima vida, dok su Aitanga Drog iz Matice umirovljenika Rijeke te Lucija Švob iz Kreativnog kolektiva Kombinat pozvali su građane da posjete izložbu i postanu dio promjena.

Izložba ima posebne audiovodiče za slijepe osobe te grafički katalog prilagođen njima.

Izložba ostaje otvorena mjesec dana, do 15. veljače 2020. godine.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.