FOTOGALERIJA

17.10.2018.

Najveća europska kruna krasit će Trsatsku gradinu u vrijeme Adventa

Za vrijeme trajanja ovogodišnjeg Adventa na Gradini, Trsat će biti ukrašen stiliziranom replikom votivne krune, dvjesto godina starog ornamenta izrađenog povodom oslobođenja Rijeke od francuske okupacije.

Rijeka dobiva najveću krunu u Europi

Obavljeno je mjerenje votivne krune koja čini sastavni dio stalnog postava Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja. U pratnji više kustosice Tamare Mataije te knjižničara muzeja Igora Žica, prikupljene su zanimljive informacije o ovoj zavjetnoj kruni prema kojoj će se izraditi stilizirana uvećana interpretacija. Ta će replika za vrijeme Adventa na Gradini krasiti trsatski kaštel, čime će postati najveća kruna u Europi, veća čak i od poznate krune u Varšavi koja se nalazi na kipu Isusa Krista.

Rijeka dobiva najveću krunu u EuropiVotivna kruna svjedok je burnih zbivanja u mozaiku povijesti Rijeke, a za nju se veže zanimljiva priča koja uključuje Napoleona, irskog feldmaršala i Sveto raspelo, uz zajednički nazivnik - oslobođenje Rijeke!

Naime, krajem 18. st. Napoleonova vojska osvaja diljem Europe, ali i svijeta - uključujući i Rijeku, što se tadašnjem stanovništvu nije nimalo svidjelo s obzirom da su uvedeni brojni nameti, vršene su regrutacije, a brojni ranjenici bili su smješteni u gradu. Iako je engleska vojska istjerala Francuze, Rijeka je oslobođena tek dolaskom Lavala Nugenta, a konačno oslobođenje Rijeke uslijedilo je 15. rujna 1813.

U znak zahvale i u čast oslobođenja Rijeke od francuske vlasti izrađena je kruna, a godinu dana nakon oslobođenja grada, na misi u crkvi sv. Vida izvršena je posveta srebrne krune te tiskana molitva zahvale s motivom prikaza stanovnika Rijeke kako daruju srebrnu krunu Svetom raspelu.

Nakon što je prošlogodišnji Advent na Gradini najvećim kuglicama u Hrvatskoj privukao oko 60 tisuća posjetitelja, organizatori se nadaju još većoj posjeti kojoj će ova atrakcija iz bogate riječke povijesti, kao i najavljena svjetlosna instalacija visine 5 metara, zasigurno doprinijeti.