provedite ljeto uz program art kina

24.06.2014.

Najavljeno Ljetno Art-kino

Autor: Smiljana Radović Lagator

Od 26. lipnja do 3. kolovoza održat će se program Ljetnog Art-kina, u sklopu kojeg će se u dvorištu Art-kina Croatia prikazati gotovo 40 filmskih projekcija. Posjetitelji će imati priliku pogledati uspješnice iz upravo završene sezone Art-kina, pogledati filmove s Festivala mediteranskog filma Split i Motovun film festivala te dokumentarni program radionice Ex Oriente Filma.

Ljetno Art-kino počinje u četvrtak, 26. lipnja u 21,30 projekcijom filma "Američka noć" francuskog redatelja Francoisa Truffauta,  čime će se najaviti ciklus njegovih filmova i ujedno obilježiti 30-godišnjica smrti jednog od ključnih aktera  francuskog novog vala. Ljetno Art-kino otvara film koji govori o ljubavi prema iluziji filma, a nastavlja se uspješnicama iz ove sezone Art-kina, kao što su "Velika ljepota", "Hotel Grad Budapest", najnoviji hit braće Cohen "U glavi Llwyna Daviesa" ili pak tragikomedija "Gangster te voli".

Ovogodišnje Art-kino donosi i dva festivalska gostovanja – Festival mediteranskog filma i Motovun Film Festival, s kojim je obnovljena suradnja nakon jednogodišnje pauze. Kao najava Motovun Film Festivala i riječkog dijela festivalskog programa, bit će prikazan tajni film na tajnoj lokaciji, a organizatori su otkrili tek da se radi o jednom glazbenom filmu. Također, u okviru suradnje s Queer Zagreb festivalom bit će prikazan i film "Gerontofilija".

Od 21. do 26. srpnja održat će se ljetna sesija Ex Oriente Filma, radionice za filmske profesionalce u dokumentarnom i hibridnom filmu, koju organizira Institut dokumentarnog filma iz Praga u suradnji s Udrugom Ukus, kao organizatorima platforme za razvoj i produkciju hibridnih audio-vizualnih projekata REFINERI. Zahvaljujući izvrsnoj suradnji s Art-kinom Croatia velik dio filmskog programa radionice bit će otvoren za širu javnost uz slobodan ulaz. Većinu filmova predstavit će njihovi autori, ujedno tutori na radionici.

Tako će film "Epizoda u životu berača željeza" predstaviti producentica Amra Bakšić Čamo, a svoje filmove litvanski redatelj Audrius Stonys i bosansko-hercegovačka umjetnica Šejla Kamerić. Također, u Art-kinu bit će prikazani filmovi  u izboru direktora FID Marseillesa, Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Jeana Pierra Rehma, koji će se publici predstaviti inspirativnim predavanjem "What Could Be an Art of the Rel and Why This Art Should Be Needed".

Art-kino pokreće suradnju s Akademijom za primijenjenu umjetnost Rijeka Tako će se u sklopu otvorenja Ljetnog Art-kina, na pročelju Art-kina svoje video radove nastale pod mentorstvom profesorice Ingeborg Fülepp projicirati studenti Akademije, dok će u maloj dvorani u predvorju Art-kina student Michel Mesarić i umjetnik Elvis Dovčić prezentirati svoj "visual music" uradak, odnosno interaktivnu projekciju koja reagira na frekvencije zvuka s videofonijom.

Cijena ulaznica za filmske projekcije je 30 kuna, s time da članovi Filmskog kluba plaćaju 20 kuna. Ulaznice se mogu kupiti sat vremena prije početka projekcije. Na dio programa ulaz je slobodan. Broj je sjedala ograničen na 100 te se preporučuje rezervacija ulaznica (ulaznice@art-kino.org / 051/323-261 sat vremena prije početka projekcije).

Projekcije filmova će se održavati u dvorištu Samostana Gospe Lurdske, odnosno Kapucinskog samostana (ulaz kroz Art-kino). U slučaju lošeg vremena projekcije se održavaju redovno – u dvorani Art-kina Croatia.

Partneri Art-kina Croatia u provedbi programa su Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Blitz film, Discovery Film, Festival mediteranskog filma Split, Institut Francais Zagreb, Mediji akvizicija, Motovun Film Festival, Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Restart Label, Udruga Ukus i VTI.

Program sufinanciraju Grad Rijeka, Hrvatski audiovizualni centar i Europa Cinemas, uz potporu Programa MEDIA Europske unije. Glavni sponzori programa su Zagrebačka banka i Karlovačka pivovara, dok će tvrtka Dcinex ustupiti na korištenje digitalni projektor.