Tri festivalska dana

31.05.2019.

Najavljeno četvrto izdanje Festivala inkluzivnih scena

Četvrti Festival inkluzivne scene ove se godine održava u tri festivalske večeri, 10., 13. i 14. lipnja. Riječ je o projektu kojim Plesna grupa Magija, koju čine članovi Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka, u suradnji s plesnim umjetnicama Gordanom Svetopetrić i Sanjom Josipović nastavlja svoj rad u polju inkluzije osoba s invaliditetom u suvremenom plesu i izvedbenoj umjetnosti.

Četvrti Festival inkluzivne scene ove se godine održava u tri festivalske večeri, 10., 13. i 14. lipnja. Riječ je o projektu kojim Plesna grupa Magija, koju čine članovi Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka, u suradnji s plesnim umjetnicama Gordanom Svetopetrić i Sanjom Josipović nastavlja svoj rad u polju inkluzije osoba s invaliditetom u suvremenom plesu i izvedbenoj umjetnosti. / Foto: Plesna grupa Magija
Foto: Plesna grupa Magija

Projekt se razvio nakon dugogodišnje inkluzivne prakse vođene u obliku edukativnih praksi i izvedbenih produkcija te postao sastavni dio plesne i kazališne scene. Cilj mu je dodati novu dimenziju fizičke raznolikosti u disciplini suvremenog plesa i plesne improvizacije, te osigurati pristup plesu za sve ljude i podržati fizičku raznolikost među plesačima.

„Festival Inkluzivne scene svojim djelovanjem želi se pozicionirati kao centar okupljanja za profesionalnu suvremenu plesnu inkluzivnu praksu s naglaskom na gostovanja domaćih i inozemnih inkluzivnih kolektiva“, navode organizatori. Namjera ovog projekta je kroz festivalsku platformu istražiti razvoj strategije te izgraditi infrastrukturu kroz koju bi se mladi plesači s invaliditetom educirali i osposobljavali za profesionalne plesače. Festival omogućava i stvaranje novih oblika partnerstva sa sektorima obrazovanja i stručnog osposobljavanja koje bi rješavalo pitanje profesionalnih plesnih treninga za mlade plesače s invaliditetom.

Prvu festivalsku večer, 10. lipnja u 19.30, u HNK Ivana pl. Zajca otvorit će i prvi put javno prezentirati svoj rad Peti ansambl izvedbom "Potomci, divovi, bogovi". Peti Ansambl projekt je Grada Rijeke koji se provodi u partnerstvu s HNK Ivana pl. Zajca i u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje Rijeka te Udrugom Rijeka 21 - Udrugom osoba s Down sindromom.

U četvrtak, 13. lipnja u 19.30 sati, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, slijedi druga večer rezervirana za gostovanje inozemnog inkluzivnog kolektiva. Nakon prošlogodišnjeg gostovanja pionira inkluzije, fantastične britanske kompanije Candoco Dance Company, kao nastavak suradnje EU projekta Moving Beyond Inclusion u kojem je Plesna grupa Magija sudjelovala kroz partnerstvo s Hrvatskim institutom za pokret i ples, ove godine festival će ugostiti švicarsku inkluzivnu kompaniju BewegGrund s izvedbom „One at a time“ koreografa Alessandra Shiattarella. Posebnost ove izvedbe je suradnja BewegGrunda kojom u izvedbu uvodi dvije plesne umjetnice iz Magije - Sanju Polić i Aniku Cetinu. Predstava će se dva dana ranije predstaviti i zagrebačkoj publici na 36. Tjednu suvremenog plesa.

Posljednje večeri, 14. lipnja, od 19.00 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, slijedi jedan niz kraćih izvedbi. U program nas uvodi suradnja s Udrugom Spirit prezentacijom „Uhvati film“ festivala, odnosno projekcijom četiri kraća plesna filma. Festival se nastavlja uz novi autorski rad „Moja druga“ plesne umjetnice Gordane Svetopetrić u suradnji sa Magijašicom Karlom Lazović i plesnom umjetnicom Martinom Rukavinom, dok će svoj duet „Lamia“ predstaviti stalni suradnici Magije, Inkluzivni kolektiv za istraživanje pokreta (IMRC/ Zagreb). Nakon višemjesečnog koreografskog laboratorija Magije, priliku za prikaz svojih prvih autorskih radova imaju mlade plesne umjetnice Tamara Bračun, Anika Cetina i apsolventica edukacije i rehabilitacije Ivona Križić u suradnji sa Udrugom gluhih i nagluhih PGŽ Rijeka. Tako će Tamara Bračun u suradnji s plesnim umjetnikom Zvonimirom Kvesićem prezentirati duet "Što želimo?", Anika Cetina u suradnji sa Magijašicama Anitom Rumac, Anjom Bebić i članicom Uduge Rijeka 21 Isabellom Hujić, otplesati trio „Otvori, poravnaj, zatvori!“, a Ivona Križić, s članicama Udruge gluhih i nagluhih PGŽ Rijeka, Desnicom Jasnica i Dukić Adrijanom prikazati izvedbu „Bijeg“.

Večer zatvara razgovor s plesnim umjetnicima i publikom, uz vođenje i mentoriranje Ive Nerine Sibile, pokretačice i osnivačice Inkluzivnog kolektiva za istraživanje pokreta iz Zagreba.

Više o Festivalu dostupno je u programskoj knjižici.

Plesni kolektiv Magija je plesna skupina sa sjedištem u Rijeci. Njezini plesači su članovi Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom / Rijeka. Od 2006. godine posvećeni su plesnom pokretu na području fizičkog kazališta i suvremenog plesa. Magijin rad započelo je kraćim plesnim produkcijama i umjetničkim radovima. Od 2013. godine počeli su profesionalno razvijati inkluzivnu plesnu scenu šireći svoju suradnju s profesionalnim plesačima i glumcima, studentima plesa i drugim udrugama osoba s invaliditetom. Rade na visoko profesionalnoj razini, umjetnički i edukativno su orijentirani. Nositelji  su i producenti Festivala Inkluzivne scene koji u 2019. godini obilježava svoju četvrtu godinu postojanja. Potpisuju inkluzivne predstave: Bez (voznog) reda, Refleksije, Prema tišini, Since you were here, Reci mi...