Kazališna sezona 2015/2016

10.09.2015.

Najavljena nova sezona HNK Ivana pl. Zajca

Autor: Mia Mohorić

U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca najavljena je i predstavljena sezona 2015/2016. Nova sezona, pod motom „Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli“, započinje ove godine čak mjesec dana ranije, 12. rujna, premijerom prvog čakavskog mjuzikla „Sušak, Sušak“.Ravnatelji opere Marin Blažević, iznio je novu sezonu u brojkama, kazavši kako nas u samo deset dana očekuju čak tri premijere Hrvatske drame: mjuzikl „Sušak, Sušak“, „Hrvatska rapsodija“ te „Kompleks Ristić“ napravljen u koprodukciji sa Slovenskim mladinskim gledališčem, festivalom Bitef i MOT.

Ono što je još važnije, u svega deset dana otkako je započela prodaja pretplata za sezonu 2015/2016, prodano je čak 760 pretplata, što čini polovicu od ukupno prodanih pretplata prošle godine uopće. Za sada je za sve naslove u novoj sezonu prodano oko 3490 ulaznica. Blažević je dodao da su i oni sami iznenađeni navedenim brojkama.

Veliko iznenađenje ove sezone jesu posebni gosti, glumica Mira Furlan i koreograf Leo Mujić. S obzirom na odsustvo i vremenski razliku, Mira Furlan obratila se okupljenima putem snimljene video veze iz Los Angelesa. Furlan je kazala kako je ovo gostovanje iznimno veseli, s obzirom na činjenicu kako je prošlo čak dvadeset i pet godina otkako je posljednji put bila na daskama HNK.

Koreograf europske karijere, Leo Mujić, kazao je kako sve u našem kazalištu ide u jako dobro smjeru, te da će gledatelji imati priliku vidjeti ove sezone dvije njegove izvedbe; San Ivanjske noći i Ana Karenjina, koja je nastala kao dio suradnje sa HNK Zagreb.

Baletna sezona u HNK donosi premijeru „Sex“, nedavno predstavljenog novog redatelja Baleta Balázasa Baranyania, ujedno i koreografa. Leonora Surian, ravnateljica Talijanske drame najavila je šest premijera, od kojih je odlučila izvojiti „Blu dipinto di blu“ (Plavo obojano plavim), a o ostalima će biti riječ na zasebnoj konferenciji 1. listopada.

Što se Opere tiče, Blažević je najavio premijere „Andrea Chenier“, „Rigoletto“, „Giulio Cesare in Egitto“ (Julije Cezar u Egiptu) te „Le convenienze ed inconvenienze teatrali“ (Kazališni običaji i neuobičajenosti). Osim navedenih opera, izvest će se i brojni koncerti, od kojih su izdvojeni Riječki skladatelji i solisti, koncert u sklopu festivala proslave 130. obljetnice otvorenja zgrade riječkog HNK te koncert Za sve postoji prvi put, koji će biti izveden 3. listopada.

Predstavljanju nove sezone nazočio je i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. Gradonačelnik se našalio kazavši kako su zasigurno ravnatelji kazališnih programa morali u 130. godina staroj zgradi Kazališta pronaći neki zlatni ćup, jer mu nije jasno kako će ovako bogat i raznolik program financirati. Čestitao je intendantu Oliveru Frljiću, odsutnom zbog priprema, kao i ostatku tima na vrlo dobro osmišljenoj i bogatoj kazališnoj sezoni pred nama.