Još jedno priznanje

09.05.2018.

Nagrada Hrvatske komore arhitekata Dinku Peračiću za riječki MMSU

Autor: Filip Brnelić

Dinko Peračić, autoru projekta rekonstrukcije Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, dobitnik je Medalje za konceptualni pothvat za 2017. godinu koju dodjeljuje Hrvatska komora arhitekata. Dodjela priznanja laureatima održala se u sklopu prošlotjednih Dana arhitekture u Rovinju, a stručni žiri istaknuo je „kompatibilnost suvremene muzejske namjene i konkretne povijesne tvorničke građevine“ koju Muzej posjeduje.

Dinko Peračić s nagradom / Foto: Saša Halambek
Dinko Peračić s nagradom / Foto: Saša Halambek

Ocjenjivački sud na čelu s akademikom Nikolom Bašićem naveo je kako MMSU, koji nastaje u bivšoj tvorničkoj zgradi, zaslužuje posebnu pažnju i podršku struke. „Vrijedna, no zapuštena, s nizom građevnih problema i izazova, od zgrade se pritom očekuje da svoje nove muzejske sadržaje udomi što brže. Arhitekt stoga nužno bira učinkovitost i održivost i domišlja koncept preobrazbe koji uz minimalne, ali promišljene tehničke zahvate omogućuje i funkcioniranje novoga sadržaja u dijelu zgrade“, rekao je Bašić obrazlažući odabir riječkog Muzeja.

Kao cilj dodjele nagrada, HKA navodi podizanje ugleda struke u široj javnosti, promicanje izvrsnosti arhitektonskog i urbanističkog stvaralaštva te konceptualnih promišljanja. Ocjenjivanje projekata vršilo se po kriterijima izvrsnosti, profesionalne etičnosti i pripadnosti.

Osim najnovijeg priznanja, Peračić je za riječki MMSU osvojio i nagradu “Bernardo Bernardi” Udruženja hrvatskih arhitekata za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja.