Kruna na iznimno posjećenu izložbu

18.12.2017.

Muzej grada Rijeke predstavlja monografiju o slikarici Leontine Littrow

Kao podsjetnik na najuspješniju ovogodišnju izložbu u Muzeju grada Rijeke, u četvrtak 21. prosinca u 12 sati, u Muzeju će biti predstavljena monografija slikarice Leontine Littrow, čija je izložba pod nazivom Littrow - slikarica svjetla, otvorena 30. rujna bila “hit sezone” i izazvala pravu senzaciju.

U petak, 29. rujna 2017., u Muzeju grada Rijeke otvorena je prva velika retrospektivna izložba slikarice Leontine Littrow, koja je živjela i djelovala u Rijeci i Opatiji krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Utvrđeno je postojanje i katalogizirano 250 slikaričinih radova, a 100 slika je prikupljeno za ovu izložbu prvenstveno iz privatnih zbirki, potom iz austrijskih, hrvatskih i slovenskih muzeja te ustanova iz drugih zemalja.

Na otvorenju je izložbe, uz koncert kvarteta Veljak i raskošan vatromet, prisustvovalo gotovo tisuću posjetitelja, među kojima i brojni gosti iz Beča, Graza, Trsta i Londona.

Izložbu je tijekom jednomjesečnog trajanja posjetilo ukupno 3.000 posjetitelja te je i tim velikim odjekom građana potvrđen velik interes za ovu zaboravljenu i ponovno otkrivenu slikaricu.

Promocijom monografije zaokružuje se ovogodišnji program, a to je ujedno i prigoda za sve one koji dosad nisu uspjeli nabaviti ovu knjigu, koju Muzej grada Rijeke smatra svojim najnovijim muzejskim i izdavačkim pothvatom, da je nabave po promotivnoj cijeni.

Kao podsjetnik na najuspješniju ovogodišnju izložbu u Muzeju grada Rijeke, u četvrtak 21. prosinca u 12 sati, u Muzeju će biti predstavljena monografija slikarice Leontine Littrow, čija je izložba pod nazivom Littrow - slikarica svjetla, otvorena 30. rujna bila “hit sezone” i izazvala pravu senzaciju. Iako velik broj djela Leontine Littrow, koja vrlo zorno prikazuju krajolik i pučke ambijente našega kraja na prijelazu devetnaestog i dvadesetog stoljeća, više nije dostupno Riječanima, jer su izložena u brojnim muzejima i privatnim zbirkama Beča i Srednje Europe, monografija pruža izvrstan uvid u njezino stvaralaštvo kao i u primorske i otočke, pučke i ribarske ugođaje koji su odavna nestali i zaboravljeni, a ovom su knjigom ponovno oživljeni i trajno sačuvani.

Kraj godine Muzej grada Rijeke dočekuje s još uvijek otvorene dvije zapažene izložbe, od kojih jedna predstavlja karikature o Rijeci a druga hrvatsku fotografiju iz muzejske zbirke. Prva, pod nazivom Pazi, oštar pas! održava se u Muzeju, a druga, nazvana Hrvatska fotografija danas, postavljena je u galeriji Yang Zaichen Studio na Sportskom sveučilištu u – Pekingu (Beijing Sport University).

 

Uz pripreme za preseljenje u Palaču šećera u „Benčiću“ i na Titov brod Galeb, te uz ambicije za proširenje stalne izložbe Riječki torpedo – prvi na svijetu, koja se također planira za 2020. Muzej grada Rijeke ovogodišnji program također zaokružuje i prigodnim predavanjem i blagdanskom.