VIDEO

17.10.2017.

Multimedijalnom izložbom "Mare corto" u Kortilu počeli Dani talijanske kulture u Rijeci

Autor: Emilija Sekulić

Multimedijalna izložba "Mare corto", nastala kao rezultat dvogodišnjeg putovanja obalama Jadranskog mora i istraživanja njegovih obilježja fotografa Ignacija Marije Coccie i novinara Mattea Tacconija, otvorena je 16. listopada u Galeriji Kortil u sklopu Dana talijanske kulture u Rijeci.

Multimedijalna izložba

Izložba „Mare corto/Kratko more“ dio je dugoročnog projekta vezanog za Jadran. Autori, talijansko-španjolski fotograf Ignacio Maria Coccia i talijanski novinar Matteo Tacconi, od rujna 2015. do travnja 2017. godine proputovali su preko 10.000 kilometara s obje strane Jadranskog mora. Ta reportaža izrasla je u izložbu od četrdesetak fotografija, popraćenih video i audio zapisima s namjerom da potaknne na razmišljanje one koji na strateškom nivou imaju zadatak smanjivati udaljenost između dviju jadranskih obala.

Gradonačelnik Vojko Obersnel, otvarajući izložbu, rekao je da je ona poziv na promišljanje kako još više povezati zemlje i krajeve uz Jadran, kao mora koje spaja, a ne razdvaja.

Izložba je realizirana u sklopu projekta „Varcare la frontiera #4 – Flussi di marea /Prelazeći granice # 4– Plime i oseke“, multidisciplinarnog festivala u organizaciji tršćanske udruge Cizerouno, koji vode Mila Lazić i Massimiliano Schiozzi, uz potporu Autonomne regije Furlanija – Julijska krajina.

Multimedijalnu izložbu „Mare corto“, koja se po prvi put se prikazuje u Hrvatskoj, može se pogledati do 28. listopada.

Dane talijanske kulture u Rijeci organizira Generalni konzulat Italije, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije. Do 21. listopada na programu je još nekoliko izložbi, projekcija filmova i drugih događaja.

Više u prilogu.