Riječka promocija

25.09.2018.

Monografija Ivo Kalina: Predstavljena knjiga o opusu pionira hrvatske apstrakcije

U Gradskoj vijećnici predstavljena je Monografija Ivo Kalina, posvećena umjetničkom radu i opusu umjetnika Ive Kaline, velikog hrvatskog slikara, pionira hrvatske apstrakcije. Knjiga je rezultat gotovo trogodišnjeg istraživačkog rada, prikupljanja materijala i suradnje s nizom nacionalnih i lokalnih muzeja, galerija te mnoštvom kolekcionara.

U Gradskoj vijećnici predstavljena je Monografija Ivo Kalina, posvećena umjetničkom radu i opusu umjetnika Ive Kaline, velikog hrvatskog slikara, pionira hrvatske apstrakcije. Knjiga je rezultat gotovo trogodišnjeg istraživačkog rada, prikupljanja materijala i suradnje s nizom nacionalnih i lokalnih muzeja, galerija te mnoštvom kolekcionara.

U promociji su sudjelovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma Gabrijela Krmpotić Kos u ime izdavača knjige te autori monografije Ervin Dubrović, Milan Bešlić i Berislav Valušek.

Iako je do sada objavljen niz izdanja o stvaralaštvu, ali i privatnom životu Ive Kaline, ovo je do sad najopsežnija knjiga o njegovom stvaralaštvu.

U Gradskoj vijećnici predstavljena je Monografija Ivo Kalina, posvećena umjetničkom radu i opusu umjetnika Ive Kaline, velikog hrvatskog slikara, pionira hrvatske apstrakcije. Knjiga je rezultat gotovo trogodišnjeg istraživačkog rada, prikupljanja materijala i suradnje s nizom nacionalnih i lokalnih muzeja, galerija te mnoštvom kolekcionara.Ivo Kalina rođen je 21. veljače 1925. godine u Zagrebu, gdje je 1950. diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti. Bio je suradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića, a od 1957. godine član grupe Mart. Od 1963. godine živio je i radio u Opatiji, a umro je u Rijeci 24. srpnja 1995. godine. Svojim životnim opredjeljenjem i stvaralačkim opusom Ivo Kalina zauzeo je iznimno mjesto u likovnoj umjetnosti druge polovice 20. stoljeća u Hrvatskoj. Njegovi su radovi uvršteni u brojne funduse muzeja i zbirki.

Moderna galerija Rijeka organizirala je njegovu retrospektivnu izložbu 1994., a među važnim posthumnim izložbama nalazi se retrospektivna izložba pod naslovom Mijene geste u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. Među brojnim drugim nagradama, dobitnik je i Nagrade grada Rijeke za slikarstvo 1974. i 1995. godine.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel podsjetio je kako je dužnu pažnju i štovanje prema umjetničkom doprinosu Ive Kaline Grad Rijeka odao utemeljenjem likovne nagrade za iznimna postignuća na području suvremene likovne umjetnosti, koja nosi njegovo ime i dodjeljuje se od 2006. godine.

U Gradskoj vijećnici predstavljena je Monografija Ivo Kalina, posvećena umjetničkom radu i opusu umjetnika Ive Kaline, velikog hrvatskog slikara, pionira hrvatske apstrakcije. Knjiga je rezultat gotovo trogodišnjeg istraživačkog rada, prikupljanja materijala i suradnje s nizom nacionalnih i lokalnih muzeja, galerija te mnoštvom kolekcionara.„Za slikara Kalinu kažu da je bio slikar trenutka, geste, zanosa i jedinstvenog temperamenta. Mogu izraziti zadovoljstvo da je kao rezultat napora brojnih stručnjaka, objavljena monografija posvećena ovom iznimnom umjetniku,“ kazao je gradonačelnik Obersnel, posebno pozdravivši umjetnikovu udovicu, Anitu Baričević Kalina.

Berislav Valušek Istaknuo je da je u ovoj monografiji prikupljeno sve što je bilo dostupno i što je ocijenjeno vrijednim, dok je Milan Bešlić ukazao je na veličinu umjetnika kroz primjer njegovih ženskih akata – jedan se motiv pojavljuje u velikom nizu djela, ali nikad isti, predstavljajući bogatstvo likovne prezentacije.

Autor tekstova, Ervin Dubrović, prisjetio se nekadašnjih druženja s Ivom Kalinom i suprugom Anitom opisavši ga kao vrlo duhovitog sugovornika te naglasio da je ova monografija promocija velikog umjetnika našega kraja koji to svakako zaslužuje.

Monografija je realizirana sredstvima Grada Opatije i financijski podržana od Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Hrvatski muzej turizma ovim vrijednim izdavačkim pothvatom nastavlja s tradicijom izdanja kojima se promovira kultura i umjetnost.