Premijera u riječkom kazalištu

25.05.2017.

Molierov "Mizantrop" prvi put izveden u Rijeci

Komedija Jeana-Baptistea Poquelina Molierea "Mizantrop" premijeno je izvedena u srijedu u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u režiji Igora Vuka Torbice, a to je bila prva izvedba uopće tog teksta u Rijeci.

Komedija Jeana-Baptistea Poquelina Molierea "Mizantrop" premijeno je izvedena u srijedu u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u režiji Igora Vuka Torbice, a to je bila prva izvedba uopće tog teksta u Rijeci.

U glavnoj ulozi Alcestea nastupio je Jerko Marčić, a ulogu njegove ljubavi Celimene je odigrala Katarina Bistrović Darvaš. Nastupili su još i Leon Lučev, Jasmin Mekić, Marija Tadić, Olivera Baljak, Dražen Mikulić i Davor Jureško.

Dramaturginja je Nataša Antulov, scenograf Branko Hojnik a kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović.

"Mizantrop" se bavi pitanjem koliko je ekstremno istinoljublje i otvoreno iznošenje vlastitih stavova i ocjena pozitivna društvena vrijednost, a koliko s druge strane može počiniti štete i onome tko se tako ponaša. Predstava je u potpunosti koncentrirana na glumce, tako da je scenografija u vidu nekoliko reflektora s jedne strane te niza činela na koje kaplju kapi stvarajući neujednačenu ritmičku podlogu, s druge strane, te nekoliko stolica.

Igor Vuk Torbica je jedan od najznačajnijih i najintresantnijih mladih redatelja u regiji. Svojim predstavama redovito pobuđuje pažnju, gdje god se izvode a dobitnik je i nekoliko vrijednih nagrada. Torbica je za dobio nagradu za režiju predstave "Hinkemann" po tekstu Ernsta Tollera i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih na Jugoslavenskom kazališnom festivalu "Bez prevoda" u Užicu u Srbiji, a publika i stručni žiri su ocijenili da je to najbolja predstava festivala u cjelini. Na 31. Gavellinim večerima je ova predstava ponovno bila najbolja, a Torbica je dobio nagradu za režiju. "Hinekmann" je osvojio Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu a na nedavno završenom 24. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci je Torbica osvojio nagradu za najbolju režiju, a predstava je proglašena najboljom u cjelini.

Igor Vuk Torbica je diplomirao 2013. godine na Katedri za kazališnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, a trenutno je na doktorskom studiju radi kao stručni suradnik na Odsjeku kazališna režija. 

(Hina)