Mali salon

07.11.2018.

Moja umjetnost moja stvarnost: U petak otvorenje izložbe o umjetničkoj praksi Roma

MMSU u suradnji s Goethe-Institutom i Francuskim institutom u Hrvatskoj, uz podršku njemačko-francuskog Elysée fonda, u petak, 9. studenoga 2018. u 19 sati, u Malom salonu otvara izložbu „Moja umjetnost je moja stvarnost“. Izložba će predstaviti četrnaest umjetnica i umjetnika čiji radovi propituju vidljivost i položaj umjetničke prakse Roma kao integralnog i ravnopravnog segmenta europskog kulturnog prostora. Izložba je dio istoimenog projekta usmjerenog k ispitivanju i revalorizaciji pitanja memorije nasilne prošlosti i pomirenja kroz izgradnju zajedničke budućnosti u Europi.

MMSU u suradnji s Goethe-Institutom i Francuskim institutom u Hrvatskoj, uz podršku njemačko-francuskog Elysée fonda, u petak, 9. studenoga 2018. u 19 sati, u Malom salonu otvara izložbu  „Moja umjetnost je moja stvarnost“. Izložba će predstaviti četrnaest umjetnica i umjetnika čiji radovi propituju vidljivost i položaj umjetničke prakse Roma kao integralnog i ravnopravnog segmenta europskog kulturnog prostora. Izložba je dio istoimenog projekta usmjerenog k ispitivanju i revalorizaciji pitanja memorije nasilne prošlosti i pomirenja kroz izgradnju zajedničke budućnosti u Europi. 

Neposredni povod za ispitivanje ovih ključnih problema je obilježavanje stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata 2018. godine, sjećanje na turbulentne i nasilne društveno-političke prilike, na traume, migracije i suživot, kroz suvremeni i umjetnički kontekst, međunarodnu izložbu u kojoj sudjeluju umjetnici/ce, kustosi/ce i umjetničke institucije. U fokusu te perspektive stoji propitivanje zaboravljenih historija i pozicije marginalnih grupa, naročito romske manjine.

Izložba Moja umjetnost je moja stvarnost ima namjeru propitivati vidljivost i položaj umjetničke prakse Roma kao integralnog i ravnopravnog segmenta europskog kulturnog prostora. Prethodila joj je radionica na temu upcyclinga s Romima u Rijeci i Brodu na Kupi u lipnju, a prije posebnog izdanja časopisa „Život umjetnosti“ posvećenog ovoj temi koji izlazi u prosincu.

Iz Hrvatske na izložbi sudjeluju kolektiv ISTE, koji svojim aktivnostima želi upozoriti javnost na prisutnost diskriminacije u hrvatskom društvu te Siniša Labrović s videodokumentacijom performansa. Osim njih, na izložbi se mogu pogledati radovi umjetnika iz Francuske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovačke, Mađarske, Kanade te Njemačke. Iz Njemačke sudjeluju Herlinde Koelbl i Andre Jeno Raatzsch, kao i kustos Moritz Pankok koji je svoj prilog dao u obliku teksta u katalogu izložbe.

Na otvorenju će uz kustosicu Sanju Kojić Mladenov biti prisutno i osam umjetnika.

Izložba je dio većeg projekta koji se održava u suradnji Goethe-Instituta Kroatien, Francuskog instituta, socijalnog poduzeća ProPuh, MMSU-a Rijeka, Instituta za povijest umjetnosti te Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020, a uz podršku Elysée fonda, fonda EUNIC global, Bruxelles te Europske komisije.