"Nikada do sada viđen rad neviđenog umjetnika"

07.02.2019.

MMSU Rijeka otvara izložbu Gorana Trbuljaka, pionira hrvatske konceptualne umjetnosti

U sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Muzej moderne i suvremene umjetnosti 22. veljače u 19 sati otvara veliku izložbu cijenjenog konceptualnog umjetnika, fotografa, filmaša i dizajnera Gorana Trbuljaka.

U sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Muzej moderne i suvremene umjetnosti 22. veljače u 19 sati otvara veliku izložbu cijenjenog konceptualnog umjetnika, fotografa, filmaša i dizajnera Gorana Trbuljaka. / Foto: Rad Gorana Trbuljaka, press, MMSU Rijeka

Ilustracija: rad Gorana Trbuljaka

 

Ovaj je „pionir hrvatske konceptualne umjetnosti“ od svojih početaka iz kraja 60-ih do danas izlagao na dvjestotinjak selektiranih skupnih i samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, njegovi se radovi nalaze u mnogim muzejskim i privatnim kolekcijama, no riječka ga publika još nije imala priliku sustavno upoznati.

Izložba naslovljena po Trbuljakovom radu, nikada do sada viđen rad neviđenog umjetnika, predstavit će ga kroz 70-ak radova na papiru – rečenica od jednog retka koje često funkcioniraju kao aforizmi, a pratit će ju i predavanja, filmski program te radionice.

„Nikada do sada viđen rad neviđenog umjetnika“ neće se voditi kronologijom umjetnikovog djelovanja, već će se njome pokušati definirati glavni elementi njegove umjetničke prakse, s fokusom na dva aspekta rada: na umjetnikovo korištenje jezika, ispitivanje primijenjenog medija i metode umjetničkog istraživanja, te na evoluciju njegovih umjetničkih koncepata i sadržaja.

Poseban će naglasak pritom biti na radovima Ovojeizam (1970. – 1981.) koji još nikada nisu bili u cjelini izloženi a koji suptilno razotkrivaju njegovu kontekstualnu umjetničku praksu.

Izložbu u riječkom MMSU-u u suradnji s Muzejom postavlja cijenjeni slovenski kustos s riječkom adresom Tevž Logar, ujedno i urednik monografije Gorana Trbuljaka izdane u 2018. godini

Izložba će se moći razgledati do 12. svibnja 2019.