EU projekt RISK CHANGE posvećen migracijama

13.06.2019.

MMSU raspisao javni poziv za umjetničke radove za izložbu "Mi nismo kao oni"

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci raspisao je Javni poziv za umjetničke radove za izložbu Mi nismo kao oni koja se od 26. rujna do 10. studenog 2019. u MMSU-u održava kao četvrta izložbena epizoda EU projekta RISK CHANGE. Poziv je otvoren do 14. srpnja 2019., a na njega se mogu javiti pojedinci/ke i kolektivi s područja Hrvatske, EU i Trećih zemalja (zemalja koje ne sudjeluju u programu Kreativne Europe).

Manon Avram "Dyptique Marseille" / Foto: MMSU Rijeka, press
Manon Avram: "Dyptique Marseille" / Foto: MMSU Rijeka, press

Radove za izložbu odabrat će peteročlani žiri: kustosice MMSU-a Katerina Jovanović, Ksenija Orelj, Sabina Salamon i Marina Tkalčić te Vana Gović iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

U četvrtoj i finalnoj izložbenoj epizodi projekta RISK CHANGE, MMSU se bavi predodžbama kojima oblikujemo sliku Drugog te povijesnim i suvremenim stereotipima o stranim prostorima. U temelju Poziva i buduće izložbe nalazi se pitanje kako migracijska kriza utječe na sliku pridošlica. Naime, suprotno suvremenim proklamacijama o poticanju kulturne raznolikosti, u vrijeme turbulentnih društvenih promjena doživljaj drugoga često poprima negativan naboj vidljiv u isključivanju, odbojnosti ili negiranju, kreiranju fiktivne slike potencijalnog krivca za sve. Političko pitanje Drugog iz dana u dan i uz pomoć masovnih medija, aktualizira se kroz prepoznavanje stranca kao prijetećeg uzurpatora.

Radovi, starije ili nove produkcije, pozvani su inspirirati se ne samo suvremenim oblicima redefinicije Drugog, već i promišljanjima o tuđem, utjelovljenim u frazama poput ne pravi se Englez, dužan k'o Grčka ili nije beg cicija koji u jeziku žive kao dio usmene predaje i folklora. Jedan od priželjkivanih pristupa ovom Javnom pozivu jest prethodno navedeno oblikovati kroz humor. Poziv je otvoren za raznolike umjetničke priloge koji se naslanjanju na dokumentarna svjedočanstva i zapise, viceve, pošalice i parafraze o Drugom, pritom rasvjetljavajući njihovu emocionalnu podlogu, a možda i otkrivajući pozadinu koja potiče podgrijavanje starih ili nastanak novih stereotipa. Između suprotstavljenih opisa nas i njih, napredni – zaostali, topli – hladni, pošteni – nepošteni, radišni – poročni, izložbom se nastoji nasmijati vlastitoj žudnji da budemo veći, glasniji, uspješniji i ljepši od onoga što jesmo.

Izložba Mi nismo kao oni dio je pretprograma Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, programskog pravca Kuhinja, a cijeli je program sufinanciran sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Rijeke.