Nova koncerta sezona

11.09.2019.

Mješoviti zbor Schola Cantorum Rijeka prima nove članove

Mješoviti zbor Schola Cantorum Rijeka prima nove članove u novoj koncertnoj sezoni 2019./2020. Iz zbora poručuju da su novi muški članovi (tenori, baritoni i basi) posebno dobrodošli.

Jedan od najpoznatijih riječkih zborova Schola Cantorum Rijeka prethodne nedjelje, 9.12., simbolično na Svjetski dan zborskog pjevanja održao Svečani obljetnički koncert u prepunoj riječkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije i tako proslavio deset godina svojeg djelovanja.

Ukoliko volite pjevati, imate sluha, sviđa vam se klasična glazba, te poznajete note i/ili imate ranijeg pjevačkog iskustva javite im se radi daljnjih dogovora na mail schola.cantorum.ri@gmail.com ili u facebook/instagram inbox zbora.

Probe zbora se odvijaju dvaput tjedno – utorkom i petkom 19:30-21:30 u samom centru Rijeke (P.Rittera Vitezovića 3). Zbor i u idućoj koncertnoj sezoni planira uvježbavanje novog koncertnog materijala, brojne nastupe po Hrvatskoj, suradnju s drugim zborovima, ali i dvije inozemne koncertne suradnje, te putovanja u inozemstvo.

Schola Cantorum Rijeka je osnovana početkom 2008. sa željom za izvođenjem klasične koncertne duhovne glazbe. Trenutno djeluje u okviru Kulturno-umjetničke udruge Dulciana u mješovitom, a od svibnja 2018. god. i u ženskom sastavu. Umjetnička voditeljica i vokalni pedagog zbora je Ingrid Haller prof., dugogodišnja sopranistica riječke Opere, koncertna pjevačica i profesorica pjevanja u srednjoj glazbenoj školi I. M. Ronjgova u Rijeci. Zbor je prepoznatljiv po svom specifičnom zvuku koji je rezultat činjenice da članovi zbora na probama uče pravilnu vokalnu tehniku, te neuvježbanom uhu često može zazvučati kao da u njemu pjevaju profesionalci. Međutim zbor među svojim članovima ima amatere različitih zanimanja, te mlade učenike i studente glazbenih škola koji nastupaju kao instrumentalni i vokalni solisti uz zbor.

Zbor je održao preko 100 samostalnih koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu. Često nastupa sa profesionalnim glazbenicima (Riječki komorni orkestar, Collegium musicum Fluminense, Kristina i Robert Kolar, Vanja Zelčić, Marko Fortunato…), a surađivao je i sa HNK „Ivana pl. Zajca“ u snimanjima i izvedbama raznih koncertnih, opernih i edukativnih sadržaja kazališta.

Kvaliteta Schole Cantorum Rijeka je prepoznata i na međunarodnim zborskim natjecanjima – u posljednje tri godine zbor je osvojio dva Grand Prixa i dva zlata na u mješovitom i ženskom sastavu.