Gradska knjižnica Rijeka

09.10.2018.

"Mjesec hrvatske knjige" uz susrete s domaćim autorima donosi i bogatiji program za djecu

Autor: Filip Brnelić

Od 15. listopada do 15. studenog, Gradska knjižnica Rijeka pridružuje se još jednom „Mjesecu hrvatske knjige“ kroz čak pedesetak programskih aktivnosti. Iz GKR-a su najavili bogatiji i atraktivniji program za djecu i odrasle koji će biti organiziran u sklopu ove dugogodišnje nacionalne manifestacije.

Najavljen „Mjesec hrvatske knjige“ u Gradskoj knjižnici Rijeka

Tjedan će započeti otvorenjem izložbe „Mali glagoljaši“, 15. 10. u Narodnoj čitaonici na Korzu, a dok će se većina zbivanja održati na Trsatu, aktivne će biti i knjižnice u Omišlju i Čavlima.

„Mjesec hrvatske knjige traje dugi niz godina, pri čemu Gradska knjižnica Rijeka sudjeluje od početka, te nastoji iz godine u godinu sama sebi podizati letvicu kvalitete“, rekao je ravnatelj Gradske knjižnice Niko Cvjetković, zahvalivši se sponzoru INA-i koji je omogućio dolaske i predstavljanja poznatih autora.

Cvjetković je među više od pedeset programskih aktivnosti izdvojio predstavljanje romana „Krvotok“ Darka Šeparovića, dobitnika nagrade Drago Gervais za prošlu godinu, koje će se održati 10. studenog u 18 sati u prostorijama Ogranka GKR na Trsatu.

Vesna Kurilić i Ivana Hrvat Kričančić predstavile su program ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige, među kojima se ističu gostovanja Bobe Đuderije i Milene Benini, 26., odnosno 29. listopada na Trsatu s početkom u 18 sati. Također, na će Trsat stići i Damir Karakaš te Rade Šerbedžija, čija su druženja s publikom na rasporedu 7. u 18, te 15. studenog u 19 sati.

Među brojnim književnim susretima, izdvojeno je predstavljanje knjige i putopisno predavanje Siniše Goluba „Nagovor na odvažnosti koje će se održati 16. listopada u 18 sati, a dan kasnije, u sklopu „Zavičajne srijede“, autorica Ankica Brekalo će od 18 sati predstavljati svoju knjigu „Otac, sin i ja“.

Uz događaje kao što su predstavljanja knjiga, autorska gostovanja i rasprave, u koje su uključeni lokalni čitateljski klubovi, Mjesec hrvatske knjige donosi radionice, igre i pričaonice za predškolce i osnovnoškolce, kao i predstavljanje zbirke poezije za mlade „Dora Novak“ u susretu s autorom Tomislavom Zagodom, 30. listopada od 14.50 sati u Filodrammatici. Također, najavljen je i susret ljubitelja stripa 24. listopada u Filodrammatici s početkom u 18 sati, na kojem predstaviti autori ovog kreativnog izričaja iz naše županije.

Na konferenciji za medije predstavnica sponzora INA-e Sanja Jakovac Šepić navela je kako se INA trudi pomagati projekte posebno u kulturi, s namjerom promocije kvalitetnih domaćih autora te poboljšanja društva u cjelini.

Cjelokupni program Mjeseca hrvatske knjige dostupan je OVDJE, a ostalim aktivnostima možete saznati na web stranici Gradske knjižnice Rijeka.