Dani talijanske kulture u Rijeci

25.09.2015.

Međunarodni skup, okrugli stol i izložba "Od Lea Weiczena do Lea Valianija"

Međunarodni skup, okrugli stol i izložba pod naslovom "Od Lea Weiczena do Lea Valianija" održat će se u utorak, 29. rujna 2015., od 9 sati, u dvorani 230, u zgradi Filozofskog Fakulteta u Rijeci.

Organizatori skupa su Odsjek za povijest i Odsjek za talijanistiku u suradnji s Generalnim konzulatom Talijanske Republike u Rijeci. Skup se održava u sklopu Tjedna talijanske kulture u Rijeci.

Na skupu će sudjelovati brojni međunarodni stručnjaci i povjesničari: Andrea Ricciardi (Sveučilište u Milanu), Laurence Cole (Sveučilište u Salzburgu), Ilona Fried (Sveučilište Eötvös Loránd, Budapest), Guido Franzinetti (Sveučilište Eastern Piedmont), Marco Bresciani (Center for Advanced Studies, Rijeka), Rok Stergar (Sveučilište u Ljubljani), Tamara Scheer (Sveučilište u Beču), Ivan Jeličić (Sveučilište u Trstu) i Ervin Dubrović (Muzej grada Rijeke).

Izložbu o Leo Valianiju priredili su Ivan Jeličić sa Sveučilišta u Trstu i Lea Čeč umjetnica iz Rijeke, uz suradnju Državnog Arhiva u Rijeci i učenica Srednje talijanske škole u Rijeci.

Leo Valiani (Weiczen) rođen je Rijeci u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije, 9. veljače 1909. a preminuo 18. rujna 1999. u Milanu. Bio je novinar, političar, povjesničar i talijanski senator, te sudionik Ustavotvorne skupštine Talijanske Republike. Na skupu posebna pažnja bit će posvećena vezi između Valianija i Rijeke u Austro-Ugarsko doba, i osvrnut će se na njegov intelektualni i politički put u višejezičnoj, višereligijskoj i multikulturalnoj Rijeci u prvoj polovici 20. stoljeća. Istaknut će se važnost ove povijesne ličnosti za Rijeku iz koje potječe i za koju je bio vezan za života.