VIDEO

17.05.2018.

Marina Šur Puhlovski dobitnica nagrade VBZ-a za najbolji neobjavljeni roman

Autor: Sanja Kapidžić

Književnica Marina Šur Puhlovski dobitnica je 14. književne nagrade VBZ-a za najbolji neobjavljeni roman 2018., i to za rukopis "Divljakuša", "(anti)ljubavni roman". Odluku o nagradi objavio je u srijedu, 16. svibnja, na svečanoj dodjeli u sklopu festivala knjiga i autora vRIsak u Guvernerovoj palači predsjednik žirija, književnik Zoran Ferić.

Književnica Marina Šur Puhlovski dobitnica je 14. književne nagrade VBZ-a za najbolji neobjavljeni roman 2018. - rukopis

Roman "Divljakuša" bavi se ljubavlju, odnosno, onime što se dogodi kad se pokaže da ljubavi možda nikada nije ni bilo. Svoju intimnu ispovijed glavna junakinja započinje u trenutku definitivnog raspada svog braka, a radnja romana, zbiva se u Zagrebu i Rijeci.

Marina Šur Puhlovski (1948.) objavila je dosad 19 knjiga, uključujući šest romana i jednako toliko zbirki kratkih priča, pa zbirke putopisne proze, eseja, dnevničkih zapisa i pripovijesti, za koje je dobila nekoliko nagrada, među kojima nagradu "Zvane Črnja" za najbolju knjigu eseja 2015.

Književnica Marina Šur Puhlovski dobitnica je 14. književne nagrade VBZ-a za najbolji neobjavljeni roman 2018. - rukopis Nagradu od 100 tisuća kuna i otisnuti primjerak knjige Marini Šur Puhlovski uručili su Zoran Ferić, direktor VBZ-a Mladen Zatezalo i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

Na natječaj je ove godine stiglo 112 rukopisa, koji su prijavljivani anonimno, pod šiframa. Roman "Divljakuša" do pobjedničkog je naslova došao kroz dva kruga glasovanja, u kojima je dvanaest naslova odabrano u širi, te šest u uži izbor za nagradu. Uz Ferića su žirirali Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Milo Stojić, te glavni urednik VBZ-a Drago Glamuzina. Nagradu dodjeljuje izdavačka kuća VBZ u suradnji s partnerima Dalmacijavino i Pipi, sponzori su Tisak Medija i Znanje, a realizaciju nagrade je dijelom potpomoglo i Ministarstvo kulture.

Dodjelu nagrade uveličao je nastup riječkog autorskog projekta White on White.