Grafički listovi 18. – 19. stoljeće

15.09.2010.

Makedonska kulturna baština u Rijeci

14. rujna u izložbenom prostoru Filodrammaticae otvorena izložba "Grafički listovi 18. – 19. stoljeće", zbirke Zavoda i Muzeja grada Prilepa.

grafike prilep

Pred vrlo velikim brojem okupljenih, izložbu je otvorio gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, a posjetiteljima su se obratili i Ilija Velkoski, muzejski savjetnik iz Muzeja Prilep, Branko Maretić, počasni konzul Republike Hrvatske u Bitoli, te prof. dr. Goran Kalogjera, počasni konzul Republike Makedonije  u Republici Hrvatskoj.

Otkriće fundusa grafika, od strane zavoda i muzeja u Prilepu, u gradskoj crkvi Navještenja Gospodnjeg, predstavlja izvanredno značajno otkriće za makedonsku povijest umjetnosti i kulturnu povijest grada Prilepa. Uzimajući u obzir broj djela (oko dvjesto), njihov kronološki raspon od 18. do kraja 19. stoljeća, njihovo porijeklo, ikonografske osobitosti kao i činjenicu da u Makedoniji postoji sačuvan mali broj ''knjižnih ikona'', od krucijalnog je značenja izvršena konzervacija  grafika i njihova prezentacija i publikacija pred širokom makedonskom i svjetskom javnosti. Izložba je stigla u Rijeku nakon što je po prvi puta bila prezentirana svjetskoj javnosti u New Yorku 2006. godine, u Makedonskom kulturnom centru.

 

Kratku snimku s otvaranja izložbe možete vidjeti ovdje:

Tagovi:
Dijelovi grada:
  • Centar
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 1