Od 15. lipnja do 8. rujna

13.06.2018.

"Ljeto u prijestolnici": Svi riječki kulturni programi pod zajedničkim nazivnikom!

Autor: Filip Brnelić

"Ljeto u prijestolnici" naziv je pretprograma projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, skupa objedinjenih kulturnih događaja koji će se u zbivati u Rijeci od 15. lipnja do 8. rujna. Inicijativa programskog spajanja mnoštva različitih i raznovrsnih kulturnih aktivnosti pod zajednički nazivnik, od kojih se poneki održavaju dugi niz godina kao što su Ljeto na Gradini, Riječke ljetne noći i Ljetno Art-kino, realizirana je u sklopu priprema za 2020. godinu u kojoj će Rijeka ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture.

Najavljen bogat kulturni program „Ljeto u prijestolnici“

U prostoru Delta laba održana je konferencija za medije gdje su prezentirane nadolazeće aktivnosti koje započinju već u petak, gastronomskim i glazbenim otvaranjem Ciklusa Furioza. U idućih osamdesetak ljetnih dana sve posjetitelje očekuju festivali, koncerti, filmske projekcije, predstave, izložbe, preformansi, edukacije, a njih su najavili riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, direktorica TD Rijeka 2020 Emina Višnić, koordinatorica programa Ljeto u prijestolnici i koordinatorica programskog pravca Dječja kuća Jelena Milić te voditeljica Ciklusa Furioza i voditeljica programskog pravca Kuhinja Lela Vujanić.

Obersnel je napomenuo kako se broj događaja u ljetnim mjesecima, koji privlače i Riječane i turiste, kroz godine povećava te kazao: „Projekt EPK, koji će kulminirati 2020. godine, mora se i nastoji se predstaviti publici s različitim pretprogramima, a vjerujem da će u bogatom programu Ljeta u prijestolnici svatko pronaći nešto za sebe“.

Emina Višnić je pobliže opisala program koji će pokazati intenzivnost i sveobuhvatnost priprema za slavljeničku 2020. „Fokus ovog ljeta će biti Delta, centar grada i prostori na otvorenom, a sve građane pozivam na cjeloljetno druženje uz kulturu i srodne programe na brojnim lokacijama u Rijeci“, rekla je Višnić te od aktivnosti izdvojila Ciklus Furioza, Festival Tobogan, Sailor Sweet&Salt glazbeni festival, Bijenale industrijske umjetnosti.

Program kojim će se „Ljeto u prijestolnici“ službeno otvoriti jest glazbeni Ciklus Furioza, dio programskog pravca „Kuhinja“ pri projektu Rijeka 2020. Furioza je festival bez žanrovskih ograničenja koji će predstaviti žene glazbenice i ženske bendove, a 15. lipnja u 18 sati na parkiralištu ispred zgrade Delta 5 započet će program predstava, projekcija, izložbi, menza, glazbe.

U 8. mjesecu očekuju se nastupi Chelsea Wolfe, Brutusa te Inga Mauer & Rrose, a sve o Ciklusu Furioza potražite na internetskim stranicama Rijeke 2020.

Drugo izdanje festivala Tobogan, namijenjenog najmlađima, ali i cijeloj obitelji zbiva se u sklopu pravca Dječja kuća. Prema riječima Jelene Milić, Tobogan želi poticati stvaranje aktivne publike kulturnih sadržaja od malih nogu, stoga je većina aktivnosti orijentirana participaciji njenih sudionika. Festivalska događanja su besplatna, a uz desetak radionica, posjetitelje čeka raznovrstan izvedbeno-scenski program i još kreativnih zbivanja. Otvorenje Tobogana na rasporedu je 27. lipnja u 20 sati na Trgu 128. brigade, otkud će se uz uličnu predstavu „Insects invasion“ krenuti prema Exportdrvu gdje će biti organizirana glazbena zabava. Također, u sklopu festivala najavljeno je i izdavanje časopisa Brickzine, projekcija Animacikl, otvorena vrata „Djeca osvajaju ustanove“ koje će se održati na različitim lokacijama u Rijeci, a završna priredba održat će se na plaži Grčevo 7. srpnja. Detaljnije informacije, kao i način prijave na radionice, mogu se saznati na internetskim stranicama festivala.

Najavljen bogat kulturni program „Ljeto u prijestolnici“Kao završni događaj "Ljeta u prijestolnici" bit će organizirano drugo izdanje festivala glazbe i gastronomije Porto Etno od 7. do 9. rujna u Exportdrvu, gdje će nastupiti svjetski etno-jazz glazbenici uz gastro-program brojnih nacionalnih manjina i društava prijateljstva s područja Rijeke i riječkog prstena.

Ljeto u prijestolnici strateški su podržali Grad Rijeka, Ministarstvo kulture RH, Turistička zajednica grada Rijeke, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo turizma RH i Sveučilište u Rijeci, a više informacija o ovoljetnom riječkom kulturnom programu dostupno je na stranicama Rijeke 2020

Cjelokupni raspored programa svih manifestacija je OVDJE.