25.07.2014., 13 sati (Bernardi, Ivana Grohovca 1)

24.07.2014.

Ljetna škola "Željeznicom…" - 21.-25.7. 2014. - izložba "Dnevnik putovanja"

Pridružite nam se na izložbi kreativnih dnevnika razvijenih tijekom tjedan dana u kojima će biti sadržana razmišljanja, istraživanja, emocije, trenuci, slike i ideje djece, razvijene tijekom petodnevne ljetne škole pod nazivom „Željeznicom…“, (21.-25.07.2014.). Ljetna škola „Željeznicom…“ prvi je ciklus radionica i aktivnosti u sklopu projekta „Vijeće mladih Benčić“ kojom se istraživala povijest i simbolika riječke željeznice.

Tko će preuzeti vodeće uloge u kulturnoj dinamici grada Rijeke u budućnosti? Misija „Vijeća mladih Benčić“ suradnja je i osnaživanje djece kako bi učila, utjecala, kreirala i doživjela različite oblike umjetnosti i kulture u svojem gradu. „Vijeće mladih Benčić“ postat će i neformalna savjetodavna grupa Grada Rijeke u domeni kulture i budućnosti lokaliteta Benčić.

„Vijeće mladih Benčić“ okvir je za neformalno obrazovanje unutar kojeg se uspostavlja ravnoteža između istraživanja, rada, igre i druženja. Projekt je otvoren svim vrstama i pravcima u umjetnosti. 15-ero djece iz prošloga projekta sudjelovat će svaka dva tjedna u radionicama s nacionalnim i međunarodnim umjetnicima. Suradnici na projektu su institucije s područja grada Rijeke: Grad Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Muzej grada Rijeke, Državni arhiv Rijeka, Povijesni i pomorski muzej Hrvatskog primorja, i ostali.
„Vijeće mladih Benčić“ nasljednik je projekta „Preuzmimo Benčić“ koji je 2013. godine osmislila i izvela kanadska umjetnica Althea Thauberger te, također financirala kanadska fondacija Musagetes i Grad Rijeka. Vijeće mladih Benčić iskoristit će energiju i zalaganje za lokalitet Benčić tijekom prošlog projekta kako bi se nastavila izgradnja odnosa između mladih, povijesti, samog lokaliteta i institucija koje će se useliti tamo kroz nekoliko godina. Cilj Vijeća je podizanje svijesti djece o povijesti njihovog grada, jačanje osjećaja pripadnosti, brige za prošlost, te pružanje osnove za razmišljanje o budućnosti grada. Istovremeno se pruža prilika za upoznavanje različitih oblika umjetnosti, za uključivanje u rad kulturnih institucija i korištenja njihovih resursa te za uključivanje mišljenja i interesa mladih u kulturnu dinamiku grada. Vijeće će graditi odnose između budućih stanara Benčića i mladih tijekom ovog razdoblja kada je budućnost kompleksa još uvijek puna mogućnosti.

Ljetna škola „Željeznicom…“ realizirana je u partnerstvu s Muzejem moderne i suvremene umjetnosti, te u suradnji s Nadiiom Mustapić i Tonijem Meštrovićem, Odjelom za kulturu Grada Rijeke i institucijama Državni arhiv u Rijeci, Povijesni i pomorski muzej Hrvatskog  primorja i Gradska knjižnica Rijeka.

Posebna zahvala Hrvatskim željeznicama na pruženoj potpori i otvorenosti za suradnju.
Roditelji i zainteresirani javite se voditeljicama projekta - Ivani Golob i Natali Bosić na e-mail vm.bencic@musagetes.ca.