Art kino Croatia

10.03.2015.

Levijatan - film o kojem se raspravlja

U četvrtak, 12. ožujka s početkom u 19 sati na repertoaru Art-kina je ruski kandidat za nagradu Oscar – «Levijatan». Riječ je o filmu o kojem se počelo raspravljati još prije nego što je stigao u ruska kina, a o filmu će se razgovarati i u Art-kinu s filmologom Marinom Lukanovićem nakon prvog prikazivanja.

Levijatan

«Levijatan» broji već preko 20 filmskih nagrada, među kojima je i Zlatni globus za najbolji strani film, nagrada za najbolji scenarij na Filmskom festivalu u Cannesu, ali i nagrada Maverick koja se dodjeljuje na Motovun film festivalu autorima koji su individualnošću, slobodnim duhom i inovativnošću širili ili šire granice filmskog izričaja. Vizualno fascinantna drama donosi pogled u malu rusku sredinu i veliku kritiku društva u cijelosti.

Na periferiji malog obalnog grada na Barentsovom moru, gdje kitovi ponekad dolaze do obale, živi obična obitelj: Nikolai, njegova supruga Lilya i sin tinejdžer Romka. Obitelj proganja lokalni korumpirani gradonačelnik, koji im pokušava oteti zemlju, kuću i malu radionicu. Kako bi spasio svoj dom, Nikolai zove u pomoć svog starog prijatelja iz vojske koji živi u Moskvi, a koji je postao poznati odvjetnik.

Levijatan

Iako je jednom prilikom redatelj izjavio da je Levijatan metafora svake vlasti, što sve predstavlja u ovom (ruskom) kontekstu - svakako vrijedi pogledati. Pobijedimo Levijatana, popijmo čaj i porazgovarajmo o filmu. Vidimo se u Art-kinu.

Članovi Filmskog kluba ostvaruju popust na prvo prikazivanje filma. «Levijatan» Andreja Zvjaginceva na repertoaru Art-kina je svaki dan od 12. do 18. ožujka.

 

Raspored programa: 

četvrtak, 12.03. u 19:00 Levijatan (Leviafan), režija: Andrej Zvjagincev, uloge: Aleksei Serebryakov, Elena Lyadova, Roman Madyanov; Rusija, 2014., 140 min. – drama

- nakon filma razgovor s filmologom Marinom Lukanovićem

 

petak, 13.03. u 21:00 Levijatan

subota, 14.03. u 18:00 Levijatan

nedjelja, 15.03. u 20:00 Levijatan

ponedjeljak, 16.03. u 18:00 Levijatan

utorak, 17.03. u 18:30 Levijatan

srijeda, 18.03. u 18:30 Levijatan