Od 15. do 17. studenoga u HKD-u

26.10.2018.

Kurt Rosenwinkel Standards Trio na 27. izdanju festivala Jazz Time Rijeka

Autor: HINA .hr

Jedan od najpriznatijih gitarista mlađe generacije Kurt Rosenwinkel predvodi niz glazbenih veličina u programu 27. izdanja najdugovječnijeg festivala jazz glazbe na Kvarneru, Jazz Time Rijeka, koji se ove godine održava od 15. do 17. studenoga u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Jazz Time Rijeka

Kurt Rosenwinkel je američki jazz gitarist i pijanist, kompozitor, producent, pedagog i vlasnik izdavačke kuće Heartcore Records, stasao ranih 1990.-ih na glazbenoj tradiciji Philadelphije koja je duboko povezana s poviješću glazbe na vrlo životan način.

"Svjetski priznat kao jedan od najutjecajnijih gitarista i kompozitora mlađih od 50 godina, Rosenwinkel je talentirani inovator, a njegova glazba duboko melodična i nastala na bogatoj tradiciji jazza", stoji u najavi.

Kroz više od četvrt stoljeća bogate karijere, tijekom kojih je surađivao s iznimnim kolegama glazbenicima, među kojima su Brad Mehldau, Brian Blade, Mark Turner, Joshua Redman, Chris Potter, te cijenjenim jazz pionirima poput Joea Hendersona, Paula Motiana i Garyja Burtona, s kojim je nastupao već s nepunih 20 godina, Rosenwinkel je kovan u zvijezde kao jedan od tehnički najpotkovanijih, najnadarenijih i najutjecajnijih gitarista svoje generacije.

"Nošen na ramenima tako važnih uzora, našao je plodno tlo za uzdizanje vlastite umjetnosti u nove sfere, razvijajući jezik kao nijedan drugi gitarist prije njega", dodaje se u najavi.

Pored toga što je razvio dubok odnos prema tradicijama jazza sa svim njegovim raznovrsnim pokretima i erama, od bebopa preko post-bopa do električnog jazza, Kurt Rosenwinkel je također pravi ljubitelj rock glazbe, hip-hopa, avangarde, svih formi klasične glazbe, flamenca i brazilskih ritmova koje kroz svoju glazbu provlači besprijekorno i s iznimnom lakoćom.

Njegov fluidan stil zaradio mu je hvalospjeve svjetski priznatih gitarista poput Pata Methenyja i Johna Scofielda, s kojim je već imao priliku nastupati u Hrvatskoj.

Jedan od najutjecajnijih jazz gitarista nove generacije ovom se prilikom u Hrvatsku vraća sa svojim Kurt Rosenwinkel Standards Trijom, s kojim će predstaviti revidirano izdanje svojih hvaljenih, ali i tuđih svevremenih klasika koje rekonstruira u vlastitom izrazu na osoban, ali i sasvim neočekivan način.

Na najavljenom nastupu prate ga Dario Deidda, vrsni poznavatelj tradicionalnog jazza i američkih pjesmarica, te Greg Hutchinson, jedan od najcjenjenijih bubnjara nove generacije.

Kurt Rosenwinkel Standards Trio feat. Dario Deidda & Greg Hutchinson samo je prvo najavljeno ime manifestacije koja se svojom tradicijom etablirala ne samo na razini grada Rijeke već i Hrvatske, čiji će cjelovit program biti predstavljen uskoro.