Muzej grada Rijeke i Art-kino

09.04.2019.

Kulturni centar Beograda gostuje u Rijeci s izložbom i filmskim programom "Grad i građani"

Projekcijom filmova u Art-kinu i izložbom u Muzeju grada Rijeka riječkoj publici danas i sutra, 9. i 10. travnja, predstavit će se program „Grad i građani“ Kulturnog centra Beograda.

Projekcijom filmova u Art-kinu i izložbom u Muzeju grada Rijeka riječkoj publici danas i sutra, 9. i 10. travnja, održat će se program „Grad i građani“ Kulturnog centra Beograda i ugostiti niz tamošnjih umjetnika.  Foto: press materijal
Foto: press materijal

Gostovanje Kulturnog centra Beograda realizira se na poziv Ervina Dubrovića, ravnatelja Muzeja grada Rijeke. Događa se to nakon uspješne organizacije izložbe Hrvatska fotografija u Zbirci Muzeja grada Rijeke, koja je tijekom travnja 2018. prikazana u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda. Na izložbi i malom ciklusu filmova tematizira se Beograd kao suvremeni grad s mnoštvom identiteta, društvenih obilježja i pejzaža, i Beograđani kao stanovnici grada koji imaju osobne identifikacije s mjestom rođenja i/ili boravka, svoje opservacije i kritička zapažanja okruženja u povijesnom i aktualnom društveno-političko-kulturnom kontekstu. Beograd je kao i svaki veliki grad, a posebno svojom geopolitičkom pozicijom na raskrižju Istoka i Zapada, sa slojevitom prošlošću, bogatim kulturnim naslijeđem i multikulturalizmom bio, a i danas je ostao inspiracija za stvaralaštvo mnogih književnika, muzičara, filmskih autora i vizualnih umjetnika.

Umjetnici čiji se radovi prikazuju u Muzeju grada Rijeke i na projekcijama u Art-kinu pripadaju različitim generacijama i poetikama, ali su svi sudionici recentne scene suvremene vizualne i filmske umjetnosti, te se projekt Grad i građani  može promatrati i jednim mogućim uvidom u suvremenu umjetničku produkciju i domete na srpskoj sceni.
Iz perspektive Kulturnog centra Beograda kao organizatora programa nije nevažna ni činjenica da su odabrani autori svoje fotografije, crteže, objekte, kolaže i video instalacije premijerno predstavili na samostalnim i grupnim izložbama u galerijama Centra i na reprezentativnim međunarodnim izložbama kao što je Oktobarski salon. Filmovi su domaćoj publici prikazani na međunarodnim festivalima koji se održavaju u kinodvorani KCB-a, kao  i na prestižnim filmskim smotrama u svijetu, gdje su osvojili najveće  nagrade i priznanja.

Izložba u Muzeju grada Rijeke moći će se pogledati do 25. svibnja.

PROGRAM

Art-kino
Utorak, 9. 4. 2019.
18.00 - Projekcija animiranih i kratkih filmova
Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi, Rabittland  i Neputovanja / Untravel
Miloš Tomić, Muzičke traume i Muzikalni dnevnici: Veče uz radio

Razgovor sa autoricom Anom Nedeljković
20.00 - Projekcija dugometražnoga dokumentarnog filma
Mila Turajlić, Druga strana svega
Razgovor s redateljicom Milom Turajlić

Muzej grada Rijeke
Srijeda, 10. 4. 2019.
20.00 – Otvaranje izložbe
Umjetnici: Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi, Neputovanja, ambijentalna instalacija (film, artefakti za film, dokumentarne fotografije sa seta, crteži i storyboard za film); Andreja Leko i Milan Tvrdišić, Jedan u dva, diptih-fotografije; Miloš Tomić, videoradovi, kratki i animirani filmovi; Jelena Trpković, kombinirana tehnika/kolaži; Jelena Nikolić, fotografije; Nemanja Lađić, PopUp i Spieluluhr, videoinstalacije
Kustosice: Vesna Danilović i Gordana Dobrić