VIDEO: 10. vRIsak

07.06.2017.

Kultni redatelj Srđan Dragojević predstavio svoje knjige filmskih scenarija

Autor: Damir Jevtić

U ponedjeljak, 5. lipnja, u sklopu programa vRIsak 2017. u Book caffeu Dnevni boravak predstavljene su i dvije knjige poznatog srpskog filmskog redatelja Srđana Dragojevića. Hrvatskoj publici najpoznatiji je po filmovima „Mi nismo anđeli“, „Lepa sela lepo gore“, „Rane“ i „Parada“, a ovoga puta Riječanima se predstavio kao književnik.

undefined

Možda je manje poznato da je Dragojević za svoju poeziju dobio nagradu „Branko Radičević“, a pjesme i prozu objavljivao je u nekadašnjem studentskom tisku. U knjizi „Rane & dve priče za novu deceniju“ (Profil knjiga) objavljeni su scenariji filmova „Rane“ i „Parada“, dok prema trećem scenariju „1999.“ još nije snimljen film. Druga knjiga naslovljena je „Pre nego što crvima kažem zdravo“, u izdanju Lagune, a donosi filmske scenarije „Nebesa“, „Bilo jednom na istoku“ i „Škartovi“.

Nakon što je čestitao Riječanima na nogometnim trofejima, zajedno s predstavljačem Draganom Rubešom, prisjetio se zlatnog doba srpske kinematografije 90-ih kada su se srpski filmovi na kazetama "krijumčarili" u Hrvatsku. Dragojević je maštao o tome da mu se film prikaže u Puli, što mu je i uspjelo s velikim hitom "Parada", drugim najgledanijim filmom u povijesti hrvatske kinematografije. Budući da se prije svega smatra filmskim aktivistom, izrazito mu je drago što je film dosta napravio na socijalnom planu, utjecao na homofobnu većinu i pokazao koliki je utjecaj filma na realnost. No da je teško procijeniti sudbinu filma, pokazale su "Rane" koje su na mlade generacije utjecale drugačije nego je zamislio.

Najvećim komplimentom svojem filmu "Lepa sela lepo gore " smatra činjenicu da se nije svidio nacionalistima ni na jednoj ni na drugoj strani. Za kraj je naglasio da umjetnost nije derbi i da bi hrvatska i srpska kinematografija trebale što više surađivati te da hrvatska književnost ima mnogo dobrih romana, među kojima su romani Zorana Ferića, Drage Glamuzine, Zorana Žmirića i Roberta Perišića, koje bi vrijedilo ekranizirati.