Drugo more

01.03.2019.

Kritički inženjering: Julian Oliver, Danja Vasilev, Bengt Sjölén i Gordan Savičić izlažu u Filodrammatici

U četvrtak 7. ožujka u 20 sati, udruga Drugo more u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) otvara izložbu Kritički inženjering, koja predstavlja tri rada svjetski priznatih suvremenih umjetnika Juliana Olivera, Danje Vasilieva, Bengta Sjöléna i Gordana Savičića, okupljenih u skupinu The Critical Engineering Working Group.

U četvrtak 7. ožujka u 20 sati, udruga Drugo more u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) otvara izložbu Kritički inženjering, koja predstavlja tri rada svjetski priznatih suvremenih umjetnika Juliana Olivera, Danje Vasilieva, Bengta Sjöléna i Gordana Savičića, okupljenih u skupinu The Critical Engineering Working Group.

Riječ je o radovima Vending Private Network koji u karakterističnoj formi aparata za kondome korisnicima nudi zaštitu na internetu putem VPN tehnologije, Packetbridge koji nastoji zbuniti uređaje ovisne o infrastrukturi bežične internetske mreže, i Unintended Emissions koji prikazuje radijske signale koje nenamjerno i nevidljivo emitiraju naši prijenosni bežični uređaji.

Kao što je između ostalom istaknuto u Manifestu Kritičkog inženjeringa, Inženjer Kritičnosti smatra svojim izazovom, ali i prijetnjom, svaku tehnologiju o kojoj ovisimo. Što je veća ovisnost o tehnologiji, veća je i potreba za istraživanjem i razotkrivanjem načina na koji ona funkcionira.

Stoga se posjetitelji izložbe kroz izložene umjetničke radove na zanimljive načine mogu upoznati s često nejasnom pozadinom računalnih i mrežnih tehnologija koje svakodnevno koristimo, ili bismo trebali koristiti.

Primjerice, na pojam „VPN“ – skraćenica od Virtual Private Network, ili „virtualna privatna mreža“ – naišli su svi koji su barem jednom s internetskih stranica poput Pirate Baya „skidali“ neki film ili seriju, i pritom bili upozoreni da upravo VPN-om prikriju „identitet“ svojeg računala kako bi time izbjegli velike novčane kazne i ostale oblike kaznenog progona radi ilegalnog preuzimanja sadržaja. Rad Juliana Olivera i Danje Vasilieva stoga koristi oblik aparata za kondome, nalik onima koji se često mogu vidjeti u javnim toaletima, noćnim klubovima i kafićima, nudeći za cijenu od 1 eura funkcionalnu VPN datoteku i posebne upute za njeno korištenje, koje se mogu preuzeti umetanjem USB-a u za to predviđeni ulaz na uređaju. Stoga se posjetiteljima za potpuni doživljaj rada preporučuje da sa sobom ponesu vlastiti USB i kovanicu od 1 eura, i na taj si način brzo i jednostavno osiguraju zaštitu na internetu.

S druge strane, rad Packetbridge prikazuje kako uređaji i sustavi pozicioniranja temeljeni na bežičnoj lokalnoj mreži ili WLAN-u mogu biti ranjivi na napade koji se temelje na lažiranju lokacije. Slično tome, Unintended Emissions prepoznaje i prikazuje uključene WiFi uređaje u okruženju, zajedno s podacima o vrsti korištenog uređaja i drugim metapodacima specifičnima za svakog korisnika koji se potom mogu koristiti za određivanje njegovog identiteta, te obrazaca kretanja i ponašanja; korištenjem metoda i tehnologija za koje se zna da ih upošljavaju vlade u svrhu nadzora, ovaj rad u posjetiteljima nastoji izazvati osjećaje “zdrave paranoje” i „korisnog nepovjerenja“ prema digitalnim uređajima iz naše neposredne okoline.

Izložba u Rijeku stiže u okviru velikog međunarodnog projekta State Machines, koji provode organizacije Aksioma (Slovenija), Drugo more (Hrvatska), Furtherfield (UK), Institute of Networked Cultures (Nizozemska) i NeMe (Cipar), istražujući društvene odnose koji nastaju pod utjecajem novih tehnologija i njihovog djelovanja na poimanje identiteta, državljanstva, digitalnog rada i financija.

Nakon Rijeke, izložba će tijekom travnja u organizaciji Instituta za suvremene umjetnosti Aksioma biti predstavljena u Ljubljani, u sklopu istoimene konferencije.

Izložba u Galeriji Filodrammatica ostaje otvorena do 22. ožujka, radnim danima od 17 do 20 sati, uz besplatan ulaz. Više o izloženim radovima, njihovim autorima i njihovom poimanju Kritičkog Inženjeringa saznajte na internetskoj stranici Drugog mora i Facebook stranici događaja.