Zbirka pjesama Barcelona u V.B.Z. Filodrammatica

04.02.2011.

Kristina Posilović predstavlja "Barcelonu"

U prostoru knjižare V.B.Z. Filodrammatica na adresi Korzo 28, Rijeka. u ponedjeljak, 7. veljače u 19.00 sati mlada riječka autorica i profesorica Kristina Posilović predstavlja svoju zbirku pjesama pod nazivom Barcelona. Njezin književni rad i lirske subjekte predstavit će mladi riječki filmski i književni kritičar Dejan Durić.

DHK Rijeka u Zagrebu

O zbirci "Barcelona"

Naslov treće zbirke poezije Kristine Posilović, Barcelona, vrlo je znakovit. Čitalac bi mogao pomisliti kako se ova zbirka od trideset i sedam pjesama izravno referira na spomenutu urbanu sredinu te njezine učestale topose, međutim, kada se uđe u samu strukturu zbirke, primjetno je kako urbana jedinica iz naslova mnogo više predstavlja jedan imaginarni segment, odnosno lokus, na koji se njezin lirski subjekt neprestano referira kao svojevrsno žuđeno utočište te kontrapunkt neprivlačnoj i monotonoj svakodnevici, jer pore stvarnosti neprestano prodiru u same pjesme, sve više pojačavajući nelagodu u kulturi koju osjeća subjekt.

Stoga je prije svega posrijedi bijeg od socio-simboličke svakodnevice koja je sažeta u neprestanom vraćanju na Krešimirovu ulicu u Rijeci, kao realni lokus za kojega je lirski subjekt vezan svojim egzistencijalnim statusom. Potonji je lokus onaj s kojega lirski subjekt promatra svijet - bilo kroz svoj prozor koji predstavlja vezu s vanjskim svijetom bilo kroz prozor televizijskoga ili računalnoga ekrana kroz kojega dopiru vijesti na koje se subjekt često ironično referira.

Dominantan osjećaj koji se provlači kroz Barcelonu jest osjećaj egzistencijalne anksioznosti, iskoriječenosti, izmještenosti te nemogućnosti da se ostvari adekvatna intersubjektivna komunikacijska zajednica, odnosno da se uklopi u normativni, spomenuti socio-simbolički prostor.

Tagovi:
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 3