VIDEO

09.06.2018.

Konferencija na Delti: Kako smanjiti bacanje i povećati doniranje hrane?

Autor: Sanja Kapidžić

U petak, 8. lipnja, u bivšoj zgradi IVEX-a na Delti održalo se otvorenje međunarodne konferencije posvećene hrani, “Fashion Week Proljeće 2018 – hrana: politike i inovacije”. Konferencija se bavi problemom prekomjernog bacanja i nedostatnog doniranja hrane te ima za cilj ponuditi inovativna i neophodna rješenja uzgoja hrane u gradovima.

U petak, 8. lipnja, u bivšoj zgradi IVEX-a na Delti održalo se otvorenje međunarodne konferencije posvećene hrani, “Fashion Week Proljeće 2018 – hrana: politike i inovacije”. Konferencija se bavi problemom prekomjernog bacanja i nedostatnog doniranja hrane te ima za cilj ponuditi inovativna i neophodna rješenja uzgoja hrane u gradovima.

Otvarajući konferenciju, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel upozorio je da se bacaju ogromne količine hrane, a da se istodobno socijalne samoposluge i druge ustanove suočavaju s činjenicom da trgovački centri i proizvođači bacaju puno hrane zbog isteka roka trajanja proizvoda, pa im je lakše hranu baciti nego donirati.

Predstavnica Sveučilišta u Rijeci dr. sc. Dora Smolčić Jurdana naglasila je da se tema o hrani uklapa u sveučilišnu politiku pametnih specijalizacija, dok je voditelj programskog pravca Slatko i slano Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture Idis Turato rekao da je neke dijelove grada moguće koristiti za urbanu poljoprivredu, koja pak može biti poticaj za nove industrije.

Skupu su nazočile i pomoćnica ministra Ministarstva poljoprivrede Jelena Đugumte te glavna izvjestiteljica Europskog parlamenta za bacanje hrane Biljana Borzan. One su, zajedno s novinarom HRT-a Mladenom Iličkovićem i Draženom Šimlešom iz Zelene mreže aktivističkih grupa, sudjelovale u razgovoru “Politike hrane: europske budućnosti”.

Borzan je kazala kako su neke članice EU-a daleko odmakle u smanjivanju bacanja i većem doniranju hrane. Upozorila je kako je bacanje hrane postalo veći problem za okoliš nego bacanje ambalaže. Kako bi se tome doskočilo, prema rječima pomoćnice ministra Đugum, hrvatska Vlada je putem Ministarstva poljoprivrede pokrenula aktivnosti za sprječavanje nastanka i smanjenje otpada od hrane što je više moguće, dok će se zakonskim rješenjima nastojati utjecati na doniranje.

Predavači i panelisti brojni su istaknuti znanstvenici, istraživači, poduzetnici, arhitekti, urbanisti, filozofi, političari i aktivisti.

Konferencija je dio programa programskog pravca Slatko i slano Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture, a njeni su organizatori Centar za napredne studije Sveučilišta u Rijeci u suradnji s Centrom za kulturu dijaloga i Mrežom hrane. Program je osmišljen i organiziran u uskoj suradnji s projektom Hrana i zajednica koji financira Europski socijalni fond i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Više u prilogu.