Jazz

28.11.2016.

Koncerti Jazz petkom na Zametu u Baptističkoj crkvi u Rijeci

Nastupom sastava „Latin To Go“ u petak navečer nastavljen je uspješan program koncerata u pastoralnom centru „Riječ i život“ Baptističke crkve u Rijeci pod nazivom Jazz petkom na Zametu.

Jazz, Muzika, Glazba

„Latin To Go“ čine ugledni glazbenici Zvjezdan Ružić, Branimir Gazdik, Vedran Ružić i Boris Popov. Okupili su se, kako sami navode, bez opterećenja i bez previše očekivanja, samo za željom za dobrom svirkom. Ideja vodilja im je „odvesti poznato u nepoznato“, odnosno izokrenuti ritmičke figure, glazbene forme i komplente aranžmane poznatih jazz standarda i stvoriti posve novi zvuk.

Zvjezdan Ružić je pijanist, skladatelj i aranžer. Sa sastavom Jazziana Croatica je izdao četiri CD-a a samostalno jedan. Dobitnik je godišnje strukovne nagrade za instrumentaliste Status u svojoj kategoriji. Sklada glabzu za kazališne predstave. Branimir Gazdik je jedan od najvažnijih hrvatskih bubnjara. Osvojio je 2009. nagradu Status kao najbolji instrumentalist uopće te godine u zemlji. Stalni je član sastava Elvis Stanić Group, a surađuje s brojnim drugim sastavima i projektima. Vedran Ružić svira bas gitaru, a Boris Popov udaraljke.

U proteklih godinu i pol na koncertima Jazz petkom na Zametu nastupili su neka od najvećih imena hrvatskog jazza, ali i drugih glazbenih stilova. Tako je tu svirao gitarist Darko Jurković Charlie, dvostruki dobitnik Statusa kao najbolji jazz gitarist. Snimio je jedan samostalni album, dva s kvartetom Sensitive te nekoliko alubuma s međunarodnim sastavom Europlane Orchestra. Natupi je i riječki gitarist Damir Halilić Hal, koji je gostovao u mnogim europskim zemljama, a surađivao je s nekim od svjetski značajnih glazbenika poput Tommyja Emmanuela, Muriela Andersona, Berniea Marsdena, Michaela Messera, Petera Fingera ili Franca Moronea, te ih dodovio na gitarske festivale koje organizira u Hrvatskoj.

U baptističkoj crkvi svirali su i mladi hrvatski trio Chui koji njeguje spoj suvremen klupske plesne glazbe s jazzom, elektronikom i rockom, sastav Overnight parking, Sinatra Tribute band kojeg čine pjevač Bojan Aleksovski, pijanist David Baumgarten i bubnjar Edin Botić, duo Alba i Leo i drugi.