Art-kino Croatia

18.01.2011.

"Koncert" Radua Mihaileanua i peruanski "Protiv struje" u Art-kinu Croatia

Humorna drama Koncert i neobični peruanski film Protiv struje ovoga tjedna igraju u Art-kino Croatia u Rijeci.

Kada u Boljšoj stigne poziv  iz Pariza na koncert, Andrej dobiva ludu ideju: okupit će stare glazbene kolege, koji žive po Moskvi kao taksisti, prodavači na buvljaku ili radnici na porno filmovima – i otići na koncert u Pariz glumeći da su još članovi Boljšoja. 
Istovremeno, Andrej želi nastupiti zajedno sa slavnom violinisticom Anne-Marie Jacquet - a za to ima i svoje osobne razloge. Hoće li uspjeti zasvirati pred iskusnom publikom?

Koncert, koji u isto vrijeme izaziva smijeh i suze, a iako mu je dio kritike zamjerio klišejizirani humor u kojem Rusi piju, Romi kradu, a Židovi trguju (filmski.net), Koncert je nominiran za Cesara za najboljeg redatelja, film i scenarij te za Golden Globe (najbolji strani film).

Redatelj filma Radu Mihaileanu rođen je u Bukureštu, u židovskoj obitelji, a 1980. napušta zemlju pod diktaturom Ceaucescua. Dolazi u Pariz gdje radi kao pomoćnik redatelja Marca Ferrerija. 1993. snima film Izdaja a 1998. svoj drugi dugometražni igrani film Vlak života koji mu donosi međunarodnu slavu.Protiv struje Javiera Fuentesa-Leóna, koji je u sklopu Queer momenata na rasporedu samo u nedjelju,  23. siječnja u 20 sati, delikatan je prikaz kako jedna osoba može istovremeno voljeti dvije, izvrstan uradak redatelja koji ovim filmom ipak ne daje veći uvid u poliamoriju - koliko u ljudsku prirodu.

Miguel - zgodni, mladi i voljeni ribar - s ženom Marielom očekuje svoje prvo dijete. No obiteljska idila skriva i Miguelovu tajnu: ljubavnu vezu sa Santiagom, slikarom kojeg selo prezire zbog agnosticizma i seksualne otvorenosti.

Stvari će kulminirati kada se Santiago utopi – i  vraća nakon utapanja ne bi li zatražio od Miguela da pronađe njegovo tijelo i pokopa ga u skladu s tradicijom. Time dovodi Miguela u moralnu dvojbu; riskirati izlaganje njihove veze homofobnoj seoskoj zajednici, povrijediti i izgubiti obitelj ili osuditi Santiaga na vječnu patnju.

 

Ako ovakav sadržaj djeluje zbunjujuće, sumnje će raspršiti impresivna lista nagrada – Protiv struje Javiera Fuentesa-Leóna dobitnik je čak 40-ak nagrada na svjetskim filmskim festivalima među kojima su i Sundance Film Festival, Miami Film Festival i San Sebastian Film Festival. Službeni je peruanski kandidat za Oscara.

 

Koncert i Protiv struje

RASPORED PROJEKCIJA

četvrtak, 20. siječnja
20, 30 h KONCERT

petak, 21. siječnja
18 h KONCERT

subota, 22. siječnja
20, 30 h KONCERT

nedjelja, 23. siječnja
18 h KONCERT

20 h QUEER MOMENTI
PROTIV STRUJE

ponedjeljak, 24. siječnja
18 h KONCERT

utorak, 25. siječnja
18 h KONCERT

srijeda, 26. siječnja
18 h KONCERT