Najavljen gala komorni koncert

05.02.2020.

Koncert proslavljenog puhačkog sastava Les Vents Français otvara EPK program u "Zajcu"

Nakon svečanog subotnjeg otvorenja kada je Rijeka i službeno preuzela titulu Europske prijestolnice kulture 2020., u „Zajcu“ kreću EPK programi te jedan za drugim stižu na riječku pozornicu, a već u četvrtak, 6. veljače na rasporedu je prvi EPK koncert. Riječ je o gala komornom koncertu svjetski proslavljenog puhačkog sastava Les Vents Français.

Les Vents Français / Foto: press, HNK Ivana pl. Zajca
Les Vents Français / Foto: press, HNK Ivana pl. Zajca

U Rijeci će nastupiti pet eminentnih virtuoza na svojim instrumentima: Francois Leleux na oboi (prvi oboist Komornog orkestra Europe), Paul Meyer na klarinetu (pobjednik Natjecanja mladih glazbernika), Gilbert Audin na fagotu (prvi fagotist Nacionalne opere u Parizu te profesor na prestižnom pariškom Nacionalnom glazbenom konzervatoriju), Eric Le Sage na klaviru (pobjednik natjecanja Robert Schumann) te  hrvatski hornist svjetskog ugleda Radovan Vlatković. A izvodit će najljepše skladbe za puhače Ludwiga van Beethovena, Trio za obou, klarinet i fagot u C-duru i Sonatu u F-duru za rog i klavir te Wolfganga Amadeusa Mozarta, Kvintet u Es-duru za obou, klarinet, rog, fagot i klavir KV 452.

O umjetničkom statusu ovog sastava ne govore samo impresivne biografije instrumentalista, već i njihova koncertna karijera te bogata diskografija. Među posljednjih angažmanima, nastupali su u brojnim važnim koncertnim dvoranama i kazalištima u gradovima diljem svijeta. Od Filharmonije u Kölnu, koncertne dvorane u Dortmundu, Mozarteuma u Salzburgu, dvorana i kazališta u Kopenhagenu, Rimu, Zürichu, Bruxellesu, Parizu, Istanbulu, Torinu, do turneje Sjedinjenim Američkim Državama i Japanom.

Iako posvećeni glazbi Mauricea Ravela, Francisa Poulenca, Dariusa Milhauda, Alberta Roussela i Andréa Capleta, Les Vents Français neprestano nastoje proširiti i unaprijediti svoj repertoar, pa tako u njega uključuju i djela suvremenih autora, poput Thierryja Escaicha, Thierryja Pécoua, Guillaumea Connessona, Michaela Jarrella, Misata Mochizukija, Fuminorija Tanade, Donalda Waxmanna i Qiganga Chena.

Njihovo muziciranje odlikuje se tehničkom preciznošću i uigranošću, a svoju ljubav i strast za komornim muziciranjem, s radošću i šarmom, dijele s publikom diljem svijeta predstavljajući joj remek-djela za puhače, uključujući i ona rijetko izvođena.