"Od Trećića do Riki"

02.05.2018.

Književno-filmska-glumačka tribina o "Osmom povjereniku" Renata Baretića

U četvrtak, 3. svibnja, u 17 i 30 sati u Središnjem odjelu Filodrammatica Gradske knjižnice Rijeka održat će se "Od Trećića do Riki", književno-filmska-glumačka tribina o adaptaciji romana Renata Baretića "Osmi povjerenik", a koju će obilježiti razgovor ključnih članova književno-filmske posade.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti Gradska knjižnica Rijeka u petak, 8. rujna, održala je akciju upisa za 25 kuna. I ovaj put, kao i u ranijim slučajevima, zabilježen je ohrabrujući pozitivan rezultat, pa se je u samo jednom danu u knjižnicu učlanilo čak  1572 Riječana, a posebno je važno da je među njima 611 novih članova.

Književnik i sveučilišni profesor Nikola Petković razgovarat će s književnikom Renatom Baretićem, autorom višestruko nagrađivanog romana "Osmi povjerenik" i Ivanom Salajem, redateljem i scenaristom filma nastalog prema Baretićevom romanesknom predlošku. Uz autora i redatelja, o glumačkim iskustvima u filmu "Osmi povjerenik" govorit će Nadia Cvitanović i Frano Mašković.

Što je to što, od samih početaka filma, vabi i nagoni filmaše da posežu za modelom adaptacije književnih tekstova prilagođavajući ih zahtjevima i pravilima kimenatografije? Koji elementi literarnog djela s jedne i filma s druge strane su ključni u transformaciji kao i u približavanju ta dva medija? Je li proces adaptacije, kako je o prilagodbi uvriježeno misliti, zbir susreta i križanja - podudarnosti i razlika? Radi li se o generalnim i institucionalnim susretima između kulture knjige i filmske kulture? Koliko je važan semiotički susret dvaju različitih znakovnih sustava? Koliko je u svemu važan i osobni susret, onaj između književnika i redatelja? Sve su to pitanja koja će biti otvorena kroz razgovor...