Mjesec hrvatske knjige

05.11.2018.

Književnik Damir Karakaš gostuje u Gradskoj knjižnici Rijeka

Svestrani književnik Damir Karakaš - čiji se roman "Sjećanje šume" još uvijek ne vraća na police! - u Mjesecu hrvatske knjige, u srijedu, 7. studenog, u 18 sati prvi će put gostovati u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka, gdje će s publikom razgovarati o životu po cijeloj Europi, te o tome kako u svom užurbanom rasporedu pronalazi vremena za nizanje bestselera za bestselerom.

"Ja sam oduvijek, kako je to zgodno rekla jedna moja kolegica, književni izbjeglica. Osim toga, nemam ljude koji za mene lobiraju, nisam ni u kakvim klanovima, kažem svima u lice što ih ide, imam svoj stav, i nikada me nisu voljeli literarni snobovi, valjda jer sam iz Like."

Roman Sjećanje šume nagrađen je nagradom Fric, te ocijenjen kao “roman koji će jednoga dana svakako biti uvršten u klasike hrvatske književnosti”. Među Karakaševim knjigama nalaze se i nezaboravno Kino Lika, još 2008. godine pretočeno u dugometražni film pod režijom Dalibora Matanića, te Blue Moon, opisan kao “uvjerljiv i literarno slojevit oproštaj s jednom mladošću i jednim vremenom u kojem se puno toga sudaralo, iz kojeg je bilo teško zamisliti budućnost.” (MV Info)

Ako je suditi po njegovom stavu o čitanju, ne dvojimo da će riječka čitateljska publika u Damiru Karakašu otkriti dobro društvo i još boljeg sugovornika, stoga na susret s piscem pozivamo sve ljubitelje književnosti koja poziva na promatranje i preispitivanje, a nerijetko i na kritiku naše suvremene svakodnevice.

“Bilo kako bilo, treba čitati, pogotovo to savjetujem mladim piscima koji toliko pišu da nemaju vremena čitati, a bez toga nema kvalitetnog pisanja. Ja obožavam čitati, i mislim da je pokriti se dekom i čitati u krevetu neku dobru knjigu za mene jedan od najljepših prizora ljudskog postojanja.” 

Program se održava uz sponzorsku podršku Ine.