VIDEO

13.11.2017.

Kineski omnibus zatvorio 22. reviju lutkarskih kazališta, nagrada publike "Bijelom jelenu"

Autor: Damir Jevtić

Dvadeset i druga revija lutkarskih kazališta u Rijeci završila je u subotu, 11. studenog, predstavom Kineski omnibus u produkciji Yangzhou lutkarskoga istraživačkog instituta u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, a nagrada publike "Domino" za najbolju predstavu dodijeljena je predstavi "Bijeli jelen" osječkoga Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića.

Dvadeset i druga revija lutkarskih kazališta u Rijeci završila je u subotu, 11. studenog, nastupom kineskog Yangzhou lutkarskoga istraživačkog instituta u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, a nagrada publike

Predstava Kineski omnibus sastoji se od šest različitih izvedbi i predstavlja kinesku tradiciju lutkarstva, ali i uvod u nove forme kineske kazališne umjetnosti. U njihovoj originalnoj lutkarskoj izvedbi posijetitelji su mogli vidjeti: nacionalni ples s Havaja, prikaz sretnog života tri dovitljiva monaha, humoristični skeč napada komarca na debeljuškastog čovječuljka u tehnici ručnih lutaka, ples duge svile gdje lutka veličine jedan metar pleše sa svilom dugačkom deset metara koju animira glumac. Predstavu izvode: Wang Xin, Luo Hong, Zhou Yue, Liu Chao, Shen Yunming, Wang Jiazao, Guo Jiang, Dong Wei.

Dvadeset i druga revija lutkarskih kazališta u Rijeci završila je u subotu, 11. studenog, nastupom kineskog Yangzhou lutkarskoga istraživačkog instituta u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, a nagrada publike Nakon predstave održala se dodjela nagrade publike „Domino“ u sklopu zatvaranja revije. Nagrada nosi ime jednog od starih naziva riječkog Gradskog kazališta lutaka, dizajner skulpture u obliku kišobrana je Vanja Cuculić, a izradu potpisuje Luči Vidanović. Svaku predstavu publika je ocjenjivala ocjenom od 1 do 5, a nagradu je odnijela predstava „Bijeli jelen“, u produkciji Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka. Redateljica i autorica dramatizacije je Tamara Kučinović, a riječ je o spoju lutkarskog kazališta, kazališta baziranog na pokretu, vizualnog teatra i glumačkog kazališta. Predstavu je publika ocijenila s prosječnom ocjenom 4,88, dok je revija u cijelosti ocijenjena s prosječnom ocjenom 4,7.

Dio atmosfere sa zatvaranja 22. revije pogledajte u prilogu.