RIJEKA

04.07.2016.

Kazališno vijeće riječkoga HNK za intendanta predlaže Marina Blaževića

Kazališno vijeće HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci na sjednici održanoj u petak većinom glasova je odlučilo da se za intendanta ove kuće predloži Marin Blažević, kazao je za Hinu predsjednik Kazališnog vijeća Nenad Šegvić.

marin-blazevic, hnk-ivan-pl-zajc

O ovom prijedlogu će raspravljati riječko Gradsko vijeće, nakon čega će o prihvaćanju prijedloga svoje mišljenje iznijeti i Ministarstvo kulture.

Kandidatkinja za mjesto intendanta je, uz Blaževića, bila i glumica Ana Vilenica.

Natječaj je bio otvoren od 25. svibnja do 10. lipnja. Kandidati su morali dostaviti dokaze o obrazovanju i iskustvu te četverogodišnji program rada kazališta s financijskim i kadrovskim planom ostvarenja predloženog programa.

Natječaj je raspisan nakon što je dotadašnji intendant Oliver Frljić na vlastiti zahtjev razriješen te dužnosti uz obrazloženje da se želi posvetiti u potpunosti djelovanju u organizacijskom timu projekta Europska prijestolnica kulture 2020 u Rijeci. Marin Blažević, ravnatelj Opere vršitelj je dužnosti intendanta do okončanja izbora.

Marin Blažević je izvanredni profesor na Odsjeku za dramaturgiju Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i gostujući profesor na Columbia University – School of the Arts u New Yorku te predaje teoriju i povijest kazališta i drame, studije izvedbe i postdramsku dramaturgiju na ADU, dramaturgiju opere na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kao i izborne kolegije u području dramaturgije i teorije izvedbe na Doktorskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Objavio je pedesetak znanstvenih i stručnih članaka u vodećim svjetskim i regionalnim časopisima te ključnim knjigama u području izvedbenih studija, dramaturgije i postdramskog te, kao autori ili urednik, pet knjiga.

Kao dramaturg surađivao je u predstavama i projektima s Oliverom Frljićem, Bojanom Jablanovcem i Ameliom Jones.