27 susjedstava Rijeke 2020-EPK

16.05.2019.

Katedra umjetnosti i znanosti Akademije primijenjenih umjetnosti iz Beča u posjetu susjedstvu Fužine

U susjedstvu Fužine, jednom od 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, boravili su predstavnici Katedre znanosti i umjetnosti Akademije primijenjenih umjetnosti iz Beča. U ovom radnom posjetu susreli se za zajednicom te napravili prvi korak u suradnji, koja se kroz programski pravac 27 susjedstava razvija u susjedstvu Fužine.

U susjedstvu Fužine, jednom od 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, boravili su predstavnici Katedre znanosti i umjetnosti Akademije primijenjenih umjetnosti iz Beča. U ovom radnom posjetu susreli se za zajednicom te napravili prvi korak u suradnji, koja se kroz programski pravac 27 susjedstava razvija u susjedstvu Fužine. / Foto: Rijeka 2020
Foto: Rijeka 2020, press

Fužine su posjetili Virgil Widrich, voditelj odjela Katedre znanosti i umjetnosti Akademije primijenjenih umjetnosti iz Beča te Bernd Kräftner, profesor na istoj katedri, uz suradnike.

Zajedno sa svojim domaćinima, susjedstvom Fužine, na čijem je čelu Dražen Starčević, posjetili su između ostalog Općinu Fužine, te selo Lič, čija područna škola u prvom i drugom razredu broji samo četiri učenika.

U susjedstvu Fužine, jednom od 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, boravili su predstavnici Katedre znanosti i umjetnosti Akademije primijenjenih umjetnosti iz Beča. U ovom radnom posjetu susreli se za zajednicom te napravili prvi korak u suradnji, koja se kroz programski pravac 27 susjedstava razvija u susjedstvu Fužine. / Foto: Rijeka 2020Također, obišli su i prirodne znamenitosti Fužina, kao što je spilja Vrelo i jezero Bajer.

Cilj programa Katedre umjetnosti i znanosti Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Beču je istražiti odnose između različitih umjetničkih i znanstvenih reprezentativnih kultura te njihovih kognitivnih i istraživačkih metoda. Ovo gledište uključuje istraživanje društvenih i političkih procesa, odnos, primjenu i razvoj umjetničkih i znanstvenih pozicija, metoda, medija i organizacija.

Podsjećamo, programski pravac 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture spaja ljude svih dijelova Primorsko-goranske županije - otoka, obale, zaleđa, gorja te samog grada Rijeke. 27 susjedstva su: Lovran, Opatija, Matulji, Kastav, Pehlin, Drenova, Škurinje, Turnić i Mlaka, Kampus na Trsatu, Jelenje, Čavle, Praputnjak, Kostrena, Crikvenica, Novi Vinodolski, otok Rab, Unije, grad Cres, grad Krk, Malinska, Vrbnik, Gomirje, Mrkopalj, Fužine, Delnice, Broda na Kupi i Gornji Kuti. Naši susjedi ostvaruju međunarodne suradnje sa 27 europskih susjedstava. Cilj je Programskog pravca 27 susjedstava osnaživanje lokalnih zajednica kroz jačanje ljudskih potencijala, organiziranje kulturnih aktivnosti, povećanje kulturnih sadržaja te naposlijetku ono najvažnije - razvijanje dobrih međuljudskih odnosa.