Premijera u HNK Ivana pl. Zajca

29.05.2018.

Katarina Bistrović Darvaš, Olivera Baljak i Tanja Smoje briljirale kao "Predsjednice"

Autor: HINA .hr

Predstava "Predsjednice" u režiji Bojane Lazić premijerno je u ponedjeljak, 28. svibnja, izvedena u HNK Ivana pl. Zajca, a u glavnim ulogama nastupile su glumice Katarina Bistrović Darvaš, Olivera Baljak i Tanja Smoje.

Foto: HNK Ivana pl. ZajcaFoto: HNK Ivana pl. Zajca

Dramaturginja predstave je Olga Dimitrijević, scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, autor glazbe je Vladimir Pejković, a oblikovatelj svjetla Boris Blidar.

U prvoj drami austrijskog dramatičara Wernera Schwaba na sceni se pojavljuju tri žene - Erna, Greta i Mariška, koje su, kako stoji u najavi predstave, 'čistačice našeg smeća, ali i naše nečiste savjesti'. Tragične i komične, one su antijunakinje, na trenutak banalne, vulgarne i okrutne, ali zatim ponižene, usamljene i prestravljene životom, koji ih je možda izdao ili su one izdale njega.

Ovim projektom u riječkom HNK nastavljen je trend suradnje s redateljicama, dok je redateljica Bojana Lazić iz Srbije u ovoj predstavi prvi puta radila u hrvatskom kazalištu.

Werner Schwab je austrijski pisac i jedan od najkontroverznijih dramatičara suvremenog kazališta. U kazalištima se pojavio 1989. godine i djelovao samo četiri godine kao dramatičar, ali ostavio veliki trag iza sebe. Preminuo je 1994. godine, u dobi od 35 godina.

Uoči premijere Schwabovih "Predsjednica", u ponedjeljak je u foyeru HNK Ivana pl. Zajca predstavljena knjiga autorovih drama „Radikalne komedije” u prijevodu Seada Muhamedagića, urednice Željke Turčinović te u izdanju nakladnika Hrvatski centar ITI. Projekt je  u povodu 60. obljetnice Schwabova rođenja podržao Austrijski kulturni forum iz Zagreba.

Reprize „Predsjednica” su na programu 29. i 30. svibnja u 19:30 sati.