Katze und Krieg skrenule pozornost na obične, svakodnevne radnje

05.05.2014.

Izveden performans "Zlato posvuda"

Autor: Zoran Krušvar

U sklopu projekta Spajalica, izveden je 30. travnja i 02. svibnja na riječkom Korzu i u prostoru Robne kuće Korzo, performans "Zlato posvuda". Iza njega stoji umjetnički dvojac Katze und Krieg, odnosno izvedbene umjetnice Katharina Lima i Julia Dick iz Njemačke.

U sklopu projekta Spajalica, izveden je 30. travnja i 02. svibnja na riječkom Korzu i u prostoru Robne kuće Korzo, performans \"Zlato posvuda\". Iza njega stoji umjetnički dvojac Katze und Krieg, odnosno izvedbene umjetnice Katharina Lima i Julia Dick iz Njemačke.

U performansu Zlato posvuda, dvojac Katze und Krieg želi nam skrenuti pozornost na obične, svakodnevne radnje poput odlaska u kupovinu. Pod pritiskom vječno ubrzavajućeg tempa života, tvrde autorice, gubimo kontakt sa sobom i onime što činimo. Zbog toga u performansu "Zlato posvuda" umjetnice obavljaju krajnje običnu i svakodnevnu radnju poput male kupnje, ali u krajnje svečanoj odjeći i usporenim pokretima. Time provode "deakceleraciju" života, ostavljajući vrijeme za promišljanje toga što činimo, obraćanje pažnje i svjesnu egzistenciju. Na koncu, sjedajući na Korzo, pozivaju prisutne da im se pridruže i na taj način šire svoju poruku među gledateljstvom.

Zanimljivo je da se i ovaj performans bavi pitanjem vremena, a upravo je vrijeme navedeno kao jedno od bitnih pitanja ovogodišnje Spajalice pa tako i na službenim stranicama čitavog projekta stoji "Nadovezujmo se na drugačije korištenje prostora društvenosti i slobodnog vremena". Usporavanje protoka vremena vidjeli smo (i još uvijek možemo gledati) u instalaciji "87 sati skulpture", instalacija "Čekaonica za Razvedravanje" u prolazu između Radio Rijeke i Malog salona bavi se vremenom u meteorološkom smislu, a Lucija Ukić i Sanja Gergorić u svojoj site specific intervenciji Tragovi tematiziraju prolaznost vremena.

Što su nam o svom performansu rekle Katharina Lima i Julia Dick, te kako je on izgledao, doznajte iz priloga.