FOTOGALERIJA

12.06.2018.

Izložbom talijanskih umjetnica u Muzeju grada otvoren Tjedan fijumanske kulture

U organizaciji Zajednice Talijana u Rijeci / Comunità degli Italiani di Fiume i Muzeja grada Rijeke, u Muzeju je 11. lipnja otvorena izložba Tradicija i kontinuitet. Likovna umjetnost u Zajednici - Tradizione e Continuità. L'arte figurativa in Comunità. Tim je događajem započeo Tjedan fijumanske kulture / Settimana della cultura fiumana.

U organizaciji Zajednice Talijana u Rijeci / Comunità degli Italiani di Fiume i Muzeja grada Rijeke, u Muzeju je 11. lipnja otvorena izložba Tradicija i kontinuitet. Likovna umjetnost u Zajednici - Tradizione e Continuità. L'arte figurativa in Comunità. Tim je događajem započeo Tjedan fijumanske kulture / Settimana della cultura fiumana.

Izložba predstavlja izbor iz radova dviju važnih umjetnica riječke talijanske scene, povjesničarke umjetnosti Erne Toncinich (1934.-2015.) te  njezine učenice, slikarice i grafičarke Darije Vlahov Horvat (1966.-2013.). Njihovim se radovima u istom prostoru, kao svojevrsna izložba u izložbi, pridružila izložba Lateramen kojom su predstavljeni keramičari Likovne sekcije Romolo Venucci: Bruna Biasol, Bruno Paladin, Claudia Kostadina, Dorina Kopajtić, Bruna Vidotto, Dorian Mataija, Maja Oreški, Edda Traven, Irene Mestrovich, Tatjana Matković, Gordana Grdinić, Katia Starčević i Laura Keber. Riječ je o novonastalim radovima, koji su ugledali svjetlo dana pod mentorskom rukom Ivne Safundžić.

U organizaciji Zajednice Talijana u Rijeci / Comunità degli Italiani di Fiume i Muzeja grada Rijeke, u Muzeju je 11. lipnja otvorena izložba Tradicija i kontinuitet. Likovna umjetnost u Zajednici - Tradizione e Continuità. L'arte figurativa in Comunità. Tim je događajem započeo Tjedan fijumanske kulture / Settimana della cultura fiumana. Poveznica tih dvaju događaja nalazi se u činjenici da je Sekciju osnovala i vodila prof. Toncinich, pokrenuvši je prije prije točno 30. godina, pa je riječ ujedno o obilježavanju obljetnice djelovanja Sekcije. Erna Toncinich bila je riječka slikarica i povjesničarka umjetnosti, učenica Romola Venuccija, kojega je likovna kritika proglasila vodećim riječkim umjetnikom 20. stoljeća. Toncinich je umjetničke radove izlagala  na tristotinjak izložbi, nagrađena je brojnim priznanjima. Radom i pojavom bila je u Rijeci sveprisutna, ali vrlo skromna, što je značilo nesklonost isticanju u javnom prostoru grada, posvećujući cijeli život ponajprije pedagoškom djelovanju, s naglaskom na djelovanje u Zajednici Talijana.

Izložbu su otvorili Ervin Dubrović, ravnatelja Muzeja grada i Orietta Marot, predsjednica Zajednice Talijana u Rijeci, a o radu dviju umjetnica te keramičara Sekcije govorila je autorica izložbe Daina Glavočić.

U organizaciji Zajednice Talijana u Rijeci / Comunità degli Italiani di Fiume i Muzeja grada Rijeke, u Muzeju je 11. lipnja otvorena izložba Tradicija i kontinuitet. Likovna umjetnost u Zajednici - Tradizione e Continuità. L'arte figurativa in Comunità. Tim je događajem započeo Tjedan fijumanske kulture / Settimana della cultura fiumana. Otvorenje je okupilo velik broj pripadnika Zajednice Talijana u Rijeci i njihovih prijatelja.

Kako je tom prigodom najavljeno, suradnja Zajednice Talijana i Muzeja grada bit će izložbeno nastavljena u listopadu, kada će u Muzeju biti postavljena dvojezična izložba Pozdrav iz Rijeke / Un saluto da Fiume. Namjera je toga projekta predstaviti nekadašnju Rijeku preko motiva pohranjenih u Zbirci razglednica gradskog Muzeja. Pojam Fiume je u  starija vremena doživljavan brendom na cjelokupnom području Austro-Ugarske Monarhije, a taj se izraz / brend koristi na talijanskom jeziku i danas. Izložbom bi se prvi put predstavila neizlagana građa, što znači razglednice koje su nedavno obrađene po muzeološkim standardima i digitalizirane. Autorica izložbe Pozdrav iz Rijeke / Un saluto da Fiume je Marija Lazanja Dušević.