Izložba "Kriptofotografije" u Galeriji Principij

12.09.2012.

Izložbom fotografa Ante Verzottija otvorena manifestacija "Photori"

Autor: Zoran Krušvar

Koristeći svoje znanje i iskustvo filmskog snimatelja, Ante Verzotti gradi kolaže i stvara "fotografske slike". One se sastoje od brojnih segmenata, koje sam autor uspoređuje s filmskom montažom. Umnažajući sastavne elemente, Verzotti postiže dojam Warholovske relativizacije vrijednosti. Međutim, umjesto da idealizira bezvrijedan predmet, autor ovdje umnaža predmet ljudskog obožavanja - automobil - kako bi mu percipiranu vrijednost oduzeo.

ante verzotti

Nagomilani automobili tek su jedna od odrednica Verzottijevog rada. Oni dominiraju izložbom, iako nisu prisutni na svim radovima. Ono što na svim radovima jest prisutno, jest autorov komentar društvenopolitičkih zbivanja, bilo današnjice bilo povijesti, izrečen s puno humora, ali i znalačke analize činjenica.

Ovom izložbom otvoreno je 10. treće izdanje manifestacije "Photori", koju organizira fotoklub Rijeka, a koja za cilj ima promicanje riječke fotografske scene, ali i upoznavanje Riječana s relevantnom hrvatskom i svjetskom fotografijom. Više o manifestaciji "Photori" te o izložbi "Kriptofotografije" rekli su nam Borislav Božić iz fotokluba Rijeka, kustosica izložbe Ana Peraica i umjetnik Ante Verzotti:

 

Publika na otvorenju imala je priliku saznati nešto više o izloženim radovima od samog autora pa u prilogu možete vidjeti kako Ante Verzotti objašnjava nekoliko svojih "fotografskih slika".