Rijeka, 29. siječnja 2015.

30.01.2015.

Izložba “Veliki rat – od atentata u Sarajevu do ulaska talijanske vojske u Zadar" u Državnom arhivu u Rijeci

Autor: Smiljana Radović Lagator

U Državnom arhivu u Rijeci u sklopu Noći muzeja, 30. siječnja u 20 sati otvorit će se izložba Državnog arhiva iz Zadra “Veliki rat – od atentata u Sarajevu do ulaska talijanske vojske u Zadar". Izložba koja ratno vrijeme prikazuje kroz četiri sudbine sudionika rata priređena je u povodu stote obljetnice izbijanja Prvoga svjetskog rata.

Državni arhiv u Zadru ovom izložbom, prvi put postavljenom u Zadru u lipnju 2014., prika­zuje i neke nepoznate detalje toga rata kroz fo­tografije, novinske članke, proglase, službene i osobne dokumente. Događanja su fragmentarno prikazana od sarajevskog atentata do ulaska talijanske vojske u Zadar u studenome 1918. Arhivski mate­rijali korišteni na ovoj izložbi u vlasništvu su Državnog arhiva u Za­dru, Narodnog muzeja Zadar, Hrvatskog državnog arhiva, Historij­skog arhiva u Sarajevu i jedne privatne zbirke. Odabirom ponajviše fotografija, autori su nastojali na najprikladniji način prikazati sva­kodnevna ratna događanja. Na tome tragu odabrani su i eksponati četvorice različitih sudionika istoga rata: braće Roberta i Zvonimira Novaković iz Benkovca, odvjetnika Josipa Petriciolia iz Zadra i teža­ka Stipana Šimunića iz Bibinja.

Posebnu cjelinu čine 33 fotografije koje je u Zadru snimio tada osamnaestogodišnji Miroslav Maroević u vrijeme propasti Monarhije i ulaska talijanske vojske u grad. Državni arhiv u Zadru 2013. godine otkupio je fotografije od Maroevićevih potomaka i one su ovom izložbom prvi puta predstavljene javnosti. Fotografije iz dana u dan dokumentiraju važne događaje koji su se u Zadru dogodili od 31. listopada do 1. prosinca 1918. Njihova je vrijednost i u činjenici da do sada nisu bili javno dostupni fotografski materijali iz tih prijelomnih vremena.

Državni arhiv u Rijeci će u Noći muzeja biti otvoren do 23,30 sati, a izložba se može razgledati do 20. veljače.

Više u katalogu izložbe “Veliki rat – od atentata u Sarajevu do ulaska talijanske vojske u Zadar". (PDF, 3,2 MB)