Art-kamp, performansi, filmovi...

19.09.2017.

Izložba Toma Gotovca uvertira u dvomjesečni popratni program

Autor: Smiljana Radović Lagator

Veliku retrospektivnu izložbu Toma Gotovca u novim prostorima MMSU-a u sklopu kompleksa Benčić prati bogat dvomjesečni program koji će se održavati u muzeju, u Art kinu te dijelom i na drugim lokacijama u gradu, od Dana otvorenog performansa Rijeka i filmskog programa u Art-kinu preko Art Kampa Empeduja i studentske izložbe sve do radionica namijenjenih djeci.

Izvor: Licencirana fotografije / Autor: MMSU Rijeka

Izvor: Licencirana fotografija / Autor: MMSU Rijeka

Proširenim programom ova manifestacija izdvaja Gotovčev lik kao sinonim za avangardnog umjetnika i heroja popularne kulture koji cilja na ukidanje granica između umjetnosti i općinstva, kako bi to sam rekao.

Prvi događaj, Umjetnička manifestacija Art Kampa Empeduja „Nahranite spomenike dok su živi!“, održat će se u četvrtak, 21. rujna 2017. u Beach baru Empeduja na plaži Bivio od 12.00 do 02.00 sata i u potpunosti je posvećena stvaralaštvu Tomislava Gotovca a.k.a Antonija G. Lauera. Program predstavlja zajednički boravak umjetnika i stvaranje radova na lokaciji plaže Bivio koja se proglašava Plažom Antonija Lauera i na kojoj će se u navedenom periodu održati performansi i koncerti.

Dani otvorenog performansa Rijeka „Akcija!“,  koji će se održavati od 22. do 25. rujna, donose izlaganja, performanse i akcije u javnom prostoru, te povezuju bečki akcionizam s provokativnim metodama Gotovčevog javnog nastupa. U sklopu ovog popratnog programa predstavit će se pozvani umjetnici Milo Moiré, Lala Nomada, Karl Salzman, NSK-Irwin, Josip Maršić i Zoran Medved, koji će izvesti performanse i akcije što se bave tijelom kao okidačem društvene stvarnosti. Direktorica arhiva bečkog akcionizma, Eva Badura-Triska, otvorit će razgovor o akcionizmu i povući paralelu s radom Tomislava Gotovca kao dijelom zbirke MUMOK/Muzeja moderne umjetnosti u Beču, dok će Branko Cerovac, povjesničar umjetnosti i kustos, održati predavanje o kulturno-umjetničkim praksama u političkim sistemima od 1960-ih godina nadalje.

Filmski program u Art kinu „Tomislav Gotovac: Ja sam nevin!“ koji će se prikazivati utorkom (26. rujna, 3.,17. i 31. listopada te 14. i 21. studenog) u 18.00 sati u osam cjelina nudi presjek Gotovčeve filmske prakse, od eksperimentalnih i strukturalnih filmova, kolažnih filmskih eseja i ready-made filmova do filmova proširenim sredstvima – hepeninga i performansa.

Studentska izložba „D Day“ koja se otvara u petak, 6. listopada u 20.00 sati u Galeriji SKC@Klub Palach i ostaje otvorena do 15. listopada usmjerena je na realizaciju novih umjetničkih radova koji za polazišnu točku uzimaju Gotovčevu umjetničku praksu.

Popratni program uključuje i vodstva kroz izložbu srijedom (11., 18. i 25. listopada, 8., 15. i 22. studenog) s kustosicama izložbe Ksenijom Orelj i Natašom Šuković, kustosicom Korom Girin te višom muzejskom pedagoginjom Milicom Đilas, odnosno utorkom (31. listopada te 14. i 21. studenog) sa Suzanom Marjanić, etnologinjom i Marinom Tkalčić, muzeologinjom, te Darkom Šimičićem, voditeljem Instituta Tomislav Gotovac.

Također, održavat će se i razgovori o filmovima te subotnje radionice za djecu Grupno uživanje (7. i 21. listopada i 11. studenog od 11.00 do 12.30 sati).