VIDEO

05.04.2019.

Izložba "Lice moga lica" beogradske umjetnice Željke Momirov otvorena u Muzeju grada Rijeke

Autor: Damir Jevtić

U organizaciji Fotokluba Rijeka, u Muzeju grada Rijeke otvorena je izložba „Lice moga lica“ cijenjene beogradske umjetnice Željke Momirov. Na ovoj izložbi autorica je napravila izlagački iskorak od pružanja uvida u standardnu fotografsku praksu, pri čemu se susreću medij fotografije, pop-kulturni odjeljci likovne umjetnosti i konceptualnost postava. Autorica istražuje granice medija, uključujući njegovu dvodimenzionalnu zadatost, što gdjekad vodi u područje skulpturalnog razmišljanja.

U organizaciji Fotokluba Rijeka, u Muzeju grada Rijeke otvorena je izložba „Lice moga lica“ nagrađivane beogradske umjetnice Željke Momirov. Na ovoj izložbi autorica je napravila izlagački iskorak od pružanja uvida u standardnu fotografsku praksu, pri čemu se susreću medij fotografije, pop-kulturni odjeljci likovne umjetnosti i konceptualnost postava. Autorica istražuje granice medija, uključujući njegovu dvodimenzionalnu zadatost, što gdjekad vodi u područje skulpturalnog razmišljanja.

 

Željka Momirov rođena je u Novom Sadu 1962. godine. Diplomirala je na Univerzitetu umetnosti u Beogradu 1987. - Fakultet primenjenih umetnosti, katedra kiparstva, smjer Skulptura u prostoru i arhitekturi, a magistrirala 1993. na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Članica je Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajna Srbije i Udruženja likovnih umjetnika Srbije.

U organizaciji Fotokluba Rijeka, u Muzeju grada Rijeke otvorena je izložba „Lice moga lica“ nagrađivane beogradske umjetnice Željke Momirov. Na ovoj izložbi autorica je napravila izlagački iskorak od pružanja uvida u standardnu fotografsku praksu, pri čemu se susreću medij fotografije, pop-kulturni odjeljci likovne umjetnosti i konceptualnost postava. Autorica istražuje granice medija, uključujući njegovu dvodimenzionalnu zadatost, što gdjekad vodi u područje skulpturalnog razmišljanja.Status istaknute umjetnice Republike Srbije stekla je 2008., kada na godinu dana postaje i savjetnica za kulturu GO Novi Beograd te umjetnička voditeljica Blok galerije. Od 2018. kao redovni profesor predaje skulpturu na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju. Živi i stvara u Beogradu. Dobitnica je više nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad i ima više od trideset skulptura postavljenih u javnom prostoru bivše Jugoslavije. Dosad je sudjelovala na više od 400 skupnih izložbi i 50 samostalnih u zemlji i inozemstvu.

Izložba je inače službeni dio programa Galerije Principij, a u Muzeju se može pogledati do 30. travnja 2019.

Više o izložbi pogledajte u video prilogu.