Noć muzeja

24.01.2017.

Izložba „Između tamo i tamo: anatomija privremenih migracija“ u MMSU-u

U sklopu manifestacije Noć muzeja, u petak, 27. siječnja u 20 sati, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvorit će se izložba desetero umjetnika iz Hrvatske i inozemstva pod nazivom „Između tamo i tamo: anatomija privremenih migracija“.

U sklopu manifestacije Noć muzeja, u petak, 27. siječnja u 20 sati, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvorit će se izložba desetero umjetnika iz Hrvatske i inozemstva pod nazivom „Između tamo i tamo: anatomija privremenih migracija“.

Izložba Između tamo i tamo: anatomija privremenih migracija nastala je u interdisciplinarnoj antropološko-umjetničkoj autorskoj suradnji kustosica Irene Bekić i Duge Mavrinac. Projekt proučava osobne priče, društvene i kulturne procese nastale uslijed kretanja privremenih migracija različitih migrantskih skupina, poput radnica u kućanstvima i njegovateljica, fizičkih i sezonskih radnika, umjetnika na rezidencijama i drugih. Nasuprot dominirajućem govoru u javnom prostoru o izbjeglicama i azilantima i njihovim stradavanjima, skrećemo pozornost na one skupine nevidljivih migranata, ljude iz naše zajednice, susjede, prijatelje, poznanike i članove obitelji, prepuštene uglavnom taktikama vlastitog snalaženja, ali i predrasudama zajednice iz koje i u koju dolaze.

U analizama privremenih migracija najčešće se problematiziraju politike i metode integracije migranata, dok se analiza i rakursi iz tzv. „zemalja odlazaka“ često zanemaruju ili u potpunosti izostaju. Stoga se izložba fokusira na tri aspekta: napetosti bivanja na dvije adrese, nevidljivosti u javnom prostoru i svakodnevnom životu te procesima i transformacijama u zemljama odlaska.

Umjetničke produkcije desetero autorica i autora, edukativne muzejske radionice i radionice sa studentima, studentska vodstva, susreti s umjetnicima te okrugli stol Privremene migracije – liminalnost, ranjivost i rad, platforma su za istraživanje migracijskih procesa, uključujući sudjelovanje migracijskih skupina, njihovu aktivaciju i mogućnost umrežavanja. Izložba propituje suvremene migracijske procese u zemljama obilježenim dugotrajnim migracijama, Hrvatskoj i Rumunjskoj, i primjenu pojmova drugosti, bliskosti, tolerancije i mobilnosti u propitivanju kontinuiranih kretanja radnika u smjeru zapadnoeuropskih zemalja.

Umjetnički radovi, nastali u rasponu od početka 2000-ih do danas, tematski obuhvaćaju suvremene privremene migracije, i one s početka prošlog stoljeća, ili elaboriraju pitanje teritorijalnih političkih granica svjedočeći o stalnosti fenomena, kao i o dugotrajnoj umjetničkoj preokupaciji temom, mimo njezine trenutne aktualizacije.

Na izložbi sudjeluje desetero umjetnika: Tomislav Brajnović (HR), Danica Dakić (BIH), Larisa David (RO), h.arta group (RO), Silvia Hell (IT), Nicole Hewitt (HR),  Ana Hušman (HR), Božena Končić Badurina (HR), Andreja Kulunčić (HR), Veda Popovici (RO), Sandra Sterle (HR).

Suradnici na projektu: Škart (dizajn i vizualni identitet), Centar za mirovne studije (organizatori radionice i suradnici na okruglom stolu), Grupa 484 (sudionici okruglog stola), BRID (organizatori radionice i suradnici na okruglom stolu) i MAZ (organizatori radionice i suradnici na okruglom stolu).

Razgovor s umjetnicima i autoricama izložbe i vodstvo kroz izložbu održat će se u subotu, 28. siječnja u 11 sati, a sudionici će biti: Irena Bekić, Duga Mavrinac, Andreja Kulunčić, Ana Hušman, Božena Končić Badurina, Sandra Sterle, Tomislav Brajnović.

Izložba je dio projekta RISK CHANGE / RISKIRAJ PROMJENU.

Radovi se mogu pogledati do 19. ožujka 2017.