Predstavljanje radova gotovo 40 hrvatskih fotografa u Srbiji

10.01.2018.

Izložba Hrvatska fotografija u zbirci Muzeja grada Rijeke putuje u Beograd

Izložba Hrvatska fotografija u zbirci Muzeja grada Rijeke od 12. siječnja do 3. veljače gostovat će u Kulturnom centru Beograda - galeriji Artget. Izložba prikazuje radove četrdesetak hrvatskih fotografa u razdoblju od 1930.-ih do današnjih dana, koji se odlikuju stvaralačkom osobnošću i sklonošću izložbenoj fotografiji.

Fotoaparat

Autori potječu iz različitog profesionalnog miljea. Neki su ponikli u fotoklubovima, drugi su profesionalni novinski reporteri, treći filmski snimatelji, četvrti autori turističkih I komercijalnih fotografija. Neki su i modni fotografi te specijalizirani za erotsku fotografiju. Unatoč različitom ishodištu zajednička im je prvenstveno sklonost umjetničkom okruženju I izlaganju svojih fotografija, stoga Muzej posjeduje njihova izvorna izložbena povećanja.

Petar Trinajstić, Bulb, 2012. Muzej grada Rijeke u gotovo dvadeset godina sustavno je prikupio veliku zbirku u kojoj posebnu cjelinu čini autorska fotografija modernih i suvremenih riječkih i drugih hrvatskih autora. Odabir radova za ovu izložbu koju je priredio Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke, nije se vodio predstavljanjem spektakularnih manifestacija života zabilježenih fotografijom već prvenstveno autorskom kreativnošću, različitim fotografskim pristupom i različitim temama hrvatske fotografije.

Ovom se izložbom zasad završava niz fotografskih izložbi iz zbirke Muzeja grada Rijeke od kojih je, uz izložbe u Crnoj Gori i Srbiji, naročito zapažena izložba „Hrvatska fotografija danas“, što je nedavno postavljena i još se prikazuje u YZC art studiju na Sportskom sveučilištu u Pekingu.

Izložba nakon 3. veljače putuje u Muzej u Prijepolju.