VIDEO: Galerija Juraj Klović

22.06.2017.

Izložba "Dijalog na kvadrat": Tri različite interpretacije teme identiteta

Autor: Sanja Kapidžić

U utorak, 20. lipnja, u Galeriji Juraj Klović otvorena je izložba Dijalog na kvadrat u organizaciji HDLU-a Rijeka. Na izložbi sudjeluju Branimir Karanović iz Beograda, Rita Zhao Simonić iz Pekinga i Borislav Božić iz Rijeke. Svaki umjetnik za sebe interpretira temu identiteta u različitim likovnim tehnikama, od crteža i fotografije do multimedije i performansa. Izložba ostaje otvorena do 4. srpnja.

U utorak, 20. lipnja, u Galeriji Juraj Klović otvorena je izložbe Dijalog na kvadrat u organizaciji HDLU Rijeka. Na izložbi sudjeluju Branimir Karanović iz Beograda, Rita Zhao Simonić iz Pekinga i Borislav Božić iz Rijeke. Svaki umjetnik za sebe interpretira temu identiteta u različitim likovnim tehnikama, od crteža i fotografije do multimedije i performansa. Izložba ostaje otvorena do 4. srpnja.

U svojim radovima Branimir Karanović uočava detalje preklapanja i sličnosti. Umjetničkim postupcima selekcije, preuzimanja, fragmentiranja, manipulacije i uklapanja u dvojne kompozicije, stvara koheziju između mnoštva svjetova. Radovi Rite Zhao Simonić prožeti su tradicijskom kineskom kulturom, američkim duhom s elementima europskog slobodarskog duha. Božić realizira projekt “Jasenovac i Donja Gradina” obilazeći točke masovnih ubijanja na prostoru Koncentracijskog logora Jasenovac, a danas Javne ustanove Spomen područja Jasenovac i Javne ustanove Spomen područja Donja Gradina. Kontemplirajući sama mjesta događaja autor provodi proces potpunog suosjećanja sa žrtvom.