Rijeka, 14. 11. 2016.

14.11.2016.

Izložba Borislava Božića Dvijehiljadeišesnaesta ili more, grad i ja

Na ovoj izložbi Borislav Božić nastavlja ideju propitivanja naše memorije ili otisaka u našoj memoriji. Ustvari, nastavlja s istom ili vrlo sličnom temom kojom se bavio u svim svojim dosadašnjim izložbama /„Galerija Juraj Klović u Galeriji Juraj Klović“, „Jauci pupkovine“, „Hommage Juraju Kloviću“, „Vlastitost“/.

undefined

Da dođe do fotografske slike Božić koristi sve -  od fotoaparata, mobitela, a najčešće radi s camerom obscurom koju sam izrađuje. Koristi i gotove kutije kao što su one od cipela, ali za posebne efekte sam proračunava i konstruira kutiju koja će točno proizvesti sliku kakvu zamišlja. Fotografske slike otiskuje na grafičkom papiru pa ih zatim kolažira, docrtava ili intervenira s nekom od grafičkih tehnika. Na izložbi pokazuje niz slika mora koje su više metafora nego stvarno more, zatim grad u svoj njegovoj kompleksnosti i niz portreta vlastitosti.

 

Izložba je postavljena u Galeriji Principij, Rijeka, Pod voltun 4.

Radno vrijeme galerije:

-          radnim danom od 10 do 13 sati i od 17 do 20 sati

-          subotom od 10 do 13 sati

-          nedjeljom i praznikom je zatvoreno.

Izložba ostaje otvorena do 29.11.2016.

 

Na ovoj izložbi Borislav Božić nastavlja ideju propitivanja naše memorije ili otisaka u našoj memoriji.  Ustvari,  nastavlja s istom ili vrlo sličnom temom kojom se bavio u svim svojim dosadašnjim izložbama /„Galerija Juraj Klović u Galeriji Juraj Klović“,  „Jauci pupkovine“, „Hommage Juraju Kloviću“, „Vlastitost“/. BORISLAV BOŽIĆ

Diplomirao je na studiju likovne kulture,  smjer grafiku  na Filozofskome  fakultetu u Rijeci u klasi profesora Josipa Butkovića. Kontinuirano bavljenje pedagoškim radom rezultiralo je mnogobrojnima međunarodnim i domaćim nagradama i priznanjima. Na početku svoga  pedagoškoga rada dobiva nagradu kao najbolji  prosvjetni  radnik za 1985./86. školsku godinu. Za promicanje fotografije i pedagoški rad 2004. godine stječe zvanje instruktor-savjetnik s Plaketom Izidora Kršnjavog. Godine 2005. na nacionalnoj razini dodijeljena mu je Godišnja nagrada za rad s mladima na području fotografije.

Kao vrstan metodičar i poznavatelj struke često drži stručna predavanja i vodi mnogobrojne radionice. I u Školi stvaralaštva „Novigradsko proljeće“ već više od 15 godina vodi fotografsku radionicu. Godinama je član Državnoga povjerenstva za vizualne umjetnosti i dizajn za natjecanje učenika srednjih škola Republike Hrvatske.

Posebne zasluge ima kao dugogodišnji organizator i voditelj Fotokluba Rijeka. Inicijator je mnogih originalnih klupskih projekata i izložbi. Inicira i utemeljuje Galeriju Principij u okviru rada Fotokluba Rijeka. Potiče i osniva Fotosavez Primorsko-goranske županije s ciljem okupljanja i dinamiziranja rada fotografskih autora s primorsko-goranskoga područja.

Bio je selektor  i član žirija na mnogobrojnima fotografskim izložbama.   Kao organizator i kustos priredio je preko stotinu izložbi. Postavljenim izložbama i napisanim tekstovima uspostavio je nove i suvremene odnose spram fotografskoga stvaralaštva.

Pored profesionalnoga  posla u školi, slikanje, grafika i fotografija važan su dio njegove umjetničke prakse.

undefined

Koncipirao je školu fotografije po vlastitima metodama koje mnogi preuzimaju i usvajaju kao visokostručni i najsuvremeniji način učenja. Fotografiju propituje u svoj svojoj kompleksnosti – počevši od njena kontekstualiziranja u vremenskom, prostornom, mentalnom i emocionalnom ambijentu pa do zaživljavanja kao osobnoga  umjetničkog čina.

Načela poučavanja fotografije nije postavio samo s tehničkog aspekta već u dimenziji  kreativnog propitivanja medija. Prihvaća i tumači fotografiju po svim njenim mjerama u teoretskom i u praktičnom radu. Kako bi potvrdio svoju teoriju stvaralačkoga  poimanja fotografske slike, posvetio je dio svoga umjetničkog habitusa cameri obscuri. Snimajući najobičnijom kutijom, dostigao je vrlo visoku razinu. Snažno osjeća i razumije senzibilitet vremena i prostora u kojemu živi i stvara i te njegove konceptualne ideje, realizirani projekti i osvojene nagrade potvrđuju suvremenost i aktualnost njegova rada. O njegovoj stručnosti i posvećenosti likovnoj umjetnosti, pa time i fotografiji, najbolje svjedoči kontinuitet rada,  jer crta i slika odmalena pa sve do danas, a prve je  fotografije načinio još davne 1971. godine.  Ta  kreativna znatiželja ne prestaje ni do danas.

Radi kao profesor u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi u Rijeci gdje predaje Likovnu umjetnost, Vizualne komunikacije, Primijenjeno crtanje, Fotografiju i Fotografiju i film.

Član je HDLU-a Rijeka, Umjetničkog savjeta HDLU-a Rijeka, predsjednik Fotokluba Rijeka i Fotosaveza Primorsko-goranske županije.

Tagovi: